Potrivit studiilor intervenționale realizate în ultimii ani, includerea nucilor în dietă poate fi o strategie eficientă pentru îmbunătățirea nivelurilor de lipide (grăsimi) din sânge, fără riscul de creștere a greutății corporale. Aceste rezultate ar trebui să ne încurajeze să consumăm nuci cu mai multă regularitate, întrucât nu doar că nu îngrașă, ci chiar luptă împotriva grăsimii (sangvine și corporale).
O recenzie publicată în anul 2018 în American Journal of Clinical Nutrition, efectuată 26 de studii clinice (cu un număr total de 1059 de participanți), a arătat cât de strânsă este relația dintre consumul de nuci și factorii de risc cardiovascular.
Rezultatele au arătat că dietele bogate în nuci îmbunătățesc profilul lipidelor fără să afecteze nivelul tensiunii arteriale sau greutatea corporală. La grupul care a consumat nuci au fost consemnate reduceri ale colesterolului total, ale colesterolului LDL și ale trigliceridelor, comparativ cu grupul de control.
Aceste reduceri au fost și mai mari comparativ cu dieta americană și dieta de tip occidental (vestic), care promovează un consum ridicat de carne roșie, lactate grase, produse rafinate, procesate, aditivate și îndulcite în mod artificial. Consumul de nuci ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare și prin faptul că îmbunătățește funcția endotelială, reduce stresul oxidativ și anumiți markeri asociați cu inflamația. Cum se explică faptul că deși nucile sunt bogate în grăsimi, ele au totuși beneficii la nivel cardiovascular? Cercetătorii spun că nucile conțin cantități mari de acizi grași polinesaturați. Spre deosebire de grăsimile saturate, aceștia au un efect opus asupra riscului cardiovascular. În plus, nucile sunt bogate în acid linoleic și acid alfa-linoleic, care au proprietăți antiinflamatoare și care mențin vasele de sânge sănătoase.
Potrivit unui studiu apărut în Jurnalul Nutrients în 2018, nucile au efecte benefice și la nivelul florei bacteriene intestinale. Consumul zilnic de 43 g de nuci, timp de 2 luni, a crescut producția de specii de probiotice la persoanele sănătoase. Există ipoteza că diversitatea microbiomului intestinal uman afectează sănătatea și riscul de boli, precum boala inflamatoare intestinală, obezitate, diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare. Totodată de flora bacteriană intestinală benefică depinde buna funcționare a sistemului imunitar. Nu toate nucile sunt la fel. De pildă, nucile românești, migdalele și caju-ul conțin, pe lângă acizi polinesaturați și grăsimi mononesaturate. Și acestea sunt considerate grăsimi sănătoase, care susțin sănătatea cardiovasculară.
Pe lângă grăsimi bune, nucile conțin și alți compuși bioactivi importanți, precum vitamina E și polifenoli (elagitaniă, penduculagină), care au efecte protectoare împotriva cancerului și a bolilor neurodegenerative. Trebuie să reținem că sănătatea noastră nu poate fi garantată prin consumul unui singur aliment anume. Aportul de nuci este important pentru sănătatea inimii, însă el trebuie acompaniat de o dietă sănătoasă în general, de mai mișcare fizică regulată și de evitarea viciilor (fumat, consum excesiv de alcool).