Sezonul rece bate la ușă, iar unii români care locuiesc în zonele cu temperaturi ceva mai scăzute au început deja să facă focul în sobe cu lemne. Regia pădurilor Romsilva a anunțat că stocuri suficiente, în condițiile în care ultimele ierni au fost mai blânde. Pe de altă parte, specialiștii trag un semnal de alarmă privind calitatea lemnelor pe care le punem în sobă și riscurile ce pot apărea.
Prețurile sunt la fel ca anul trecut, respectiv 280 metru cub fără TVA.
„În prima parte a anului au fost valorificați circa 1,1 milioane metri cubi lemn de foc, într-o ușoară scădere față de anul precedent. La nivelul unităților există un stoc de circa 500.000 de lemn de foc, pe fondul unei ușoare scăderi din partea populației,”, spun reprezentanții Romsilva.
Chiar și așa, specialiștii estimează costuri de aproximativ 3000 de lei pe sezon de încălzire cu lemne, o sumă mare, mai ales pentru populația din mediul rural.Potrivit statisticilor, în mediul rural există 3,5 milioane de locuințe care se încălzesc cu lemne, majoritatea fiind vechi și cu pierderi termice semnificative, ceea ce duce la un consum ridicat, potrivit Ziarul Unirea.
Dacă sobele ar fi înlocuite cu centrale, costurile ar fi mult mai mici, spun reprezentanții industriei lemnului. Cu toate acestea, sumele necesare investiției inițiale o face inaccesibilă în multe gospodării rurale.
Pe de altă parte, pompierii și sobarii atrag atenția asupra pericolelor pe care le generează folosirea lemnelor de foc care nu sunt bine uscate. Din acest motiv, capacitatea lor calorică este mai scăzută, dar există și riscul unor accidente, precum intoxicare cu dioxid de carbon.