Grupele de sânge descriu varietatea bogată de substanțe chimice afișate pe suprafață globulelor noastre roșii din sânge. Printre cele mai cunoscute sunt cele numite A și B, care pot fi prezente împreună că AB, individual că A sau B, sau nu sunt prezente deloc, ca 0.
O cercetare genomica a descoperit o relație clară între o grupa de sânge și riscul de afecțiuni cardiace.
Ce ne poate spune grupa de sânge despre sănătatea noastră
„S-a observat că persoanele cu grupe sanguine non-O (A, B, AB) prezintă un risc mai mare de atac de cord și de mortalitate cardiovasculară generală, dar această sugestie provine din studii caz-control, care au un nivel scăzut de dovezi. Dacă acest lucru ar fi confirmat, ar putea avea implicații importante pentru medicină personalizată”, explică Tessa Kole, masterandă la Centrul Medical Universitar Groningen, Olanda.
Studiul a fost o meta-analiză a studiilor prospective care au raportat grupurile sanguine O și non-O și evenimentele cardiovasculare incidente, inclusiv infarctul miocardic (atac de cord), boală coronariană, boală cardiacă ischemică, insuficientă cardiacă, evenimentele cardiovasculare și mortalitatea cardiovasculară.
Studiul a inclus 1 362 569 de subiecți din 11 cohorte prospective, descrise în nouă articole. Au existat în total 23 154 de evenimente cardiovasculare. Cercetătorii au analizat asocierea dintre grupul sanguin și toate evenimentele coronariene, evenimentele cardiovasculare combinate și evenimentele coronariene fatale.
Cercetările sugerează că persoanele cu grupa de sânge O ar putea avea un profil de risc ușor diferit față de persoanele cu grupa de sânge A sau B.
Diferențe majore între grupele de sânge
Sângele nostru poate reflectă ceea ce s-a întâmplat în trecut. Factori precum locul de unde provin strămoșii cuiva și infecțiile din trecut care au stimulat mutații cu rol de protecție, potrivit Dr. Douglas Guggenheim, hematolog la Penn Medicine. Persoanele cu sânge de tip O se pot îmbolnăvi mai ușor de holeră, de exemplu, în timp ce persoanele cu sânge de tip A sau B pot fi mai predispuse la probleme de coagulare a sângelui.„Pe scurt, este aproape că și cum organismul a evoluat în jurul mediului sau pentru a-l proteja cât mai bine posibil”, a declarat dr. Guggenheim.
Un alt studiu din 2022 relevă faptul că persoanele cu grupele de sânge de tip A par să aibă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârstă de 60 de ani, în comparație cu persoanele cu alte grupe de sânge. Există o legătură între gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.
Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral și aproape 600.000 care nu au suferit un accident vascular cerebral. Toți participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.
Cum ne poate ajuta să ne cunoaștem grupa de sânge
Riscul mai mare de evenimente cardiovasculare la purtătorii de grupa sanguină non-O se poate datora faptului că au concentrații mai mari de factor von Willebrand, o proteină de coagulare a sângelui care a fost asociată cu evenimente trombotice. Mai mult, se știe că purtătorii de grupa sanguină non-O, în special cei cu grupa sanguină A, au un nivel mai ridicat de colesterol. De aseemnea, galectina-3, care este legată de inflamație, este mai mare la cei cu grupa sanguină non-O.
„În viitor, grupa de sânge ar trebui luată în considerare în evaluarea riscului pentru prevenirea cardiovasculară, alături de colesterol, vârstă, sex și tensiune arterială. S-ar putea că persoanele cu grupa sanguină A să aibă un prag de tratament mai scăzut pentru dislipidemie sau hipertensiune, de exemplu. Avem nevoie de studii suplimentare pentru a valida dacă excesul de risc cardiovascular la purtătorii de grupa sanguină non-O poate fi susceptibil de tratament”, detaliază dr. Tessa Kole.
Așadar, dacă nu îți cunoșți grupa de sânge, ar fi bine să-ti faci analize pentru a ști mai multe despre corpul tău.