Primarul Ilie Bolojan a susținut miercuri, 17 aprilie 2019, o conferință de presă în care a prezentat principalele aspecte ale proiectul de buget al municipiului Oradea, proiect care urma să fie supus aprobării în ședința Consiliului Local de astăzi.
Bugetul total estimat al Municipiul Oradea pentru anul 2019 este de 167 milioane euro, din care 90 milioane euro sunt veniturile proprii, iar peste 50 de milioane din acest buget îl reprezintă fondurile europene pe care municipalitatea estimează că le va atrage în cursul acestui an.
„Este un buget aparent mare, dar este un buget strâns, din câteva motive. Pe de o parte, măsurile care au fost adoptate de Guvern, atât la finalul anului 2017 cât și la finalul anului 2018, au făcut să avem o pierdere de venituri consistentă. Față de 48 de milioane de euro, cât ar fi trebuit să încasăm venituri proprii anul acesta, dacă nu s-ar fi intervenit în legislație de două ori, anul acesta vom încasa aproximativ 40 de milioane de euro, ceea ce reprezintă impozitul pe venit încasat înainte cu doi ani de zile, deci în 2017. Practic am rămas cu același nivel de venituri, în condițiile în care creșterea de salarii, creșterea numărului de locuri de muncă ar fi trebuit să ne ducă la 48 de milioane de euro. Acești 8 milioane de euro în mod cert au fost un deficit care ne afectează investițiile, deci am scăzut practic volumul de investiții. În plus, față de această realitate, avem o creștere de cheltuieli aproape la toate capitolele de cheltuieli de funcționare, generate pe de o parte de creșterea de salarii în sistemul public, generată de creșterea prețului la anumite servicii publice, de exemplu prețul electricității, ceea ce generează cheltuieli suplimentare cu partea de iluminat public, combustibil etc. Acești doi factori: creșterea de cheltuieli și scăderea de venituri față de cât ar fi trebuit să creștem, ne-au făcut să trebuiască să facem un buget strâns. Cu toate acestea, având în vedere volumul mare de contracte cu fonduri europene semnate, avem o sumă de 42% din buget alocată pentru investiții, ceea ce este un procent foarte bun. Astfel, din tot ceea ce cheltuie Municipiul Oradea, peste 40% se întoarce direct către cetățeni, nu pe cheltuieli de funcționare, nu pe cheltuieli sociale, sub forma unor investiții, parte finanțate din bugetul local, cea mai mare parte finanțată din bani europeni, parte din creditele pe care le avem contractate”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
Principalele proiecte de investiții din acest an
Principalele proiecte de investiții din acest an derulate de Primăria Municipiului Oradea sunt lucrări de infrastructură de mobilitate urbană, lucrări de pietonalizare în zona centrală, lucrări care vizează spitalele, unitățile de învățământ și lucrări pe partea de termoficare.
În ceea ce privește lucrările de infrastructură de mobilitate urbană, se vor continua lucrările la drumul expres pe două tronsoane. Tronsonul strada Bihorului – strada Veche va beneficia de lucrări de canalizări pluviale, se lărgește și se consolidează strada Bihorului, până la serpentinele care urcă către Paleu, de unde, până la girația de la Real Episcopia se lucrează la noul drum, care va conecta zona de dealuri cu ieșirea din Oradea către Biharia și cu viitoarea autostradă. Aceste proiecte vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, a afirmat primarul Ilie Bolojan.
Un alt proiect important este cel de prelungire a liniei de tramvai, lucrările fiind în derulare în zona Căii Aradului înspre Auchan și Jumbo, urmând ca după Sărbători să se treacă la lucrări pe Calea Aradului. Această lucrare va permite o conexiune directă a zonei de sud a orașului.
„Ne propunem ca anul acesta să ducem linia de tramvai de pe Calea Aradului până pe malul Peței, în așa fel încât lucrările să fie în zona respectivă închise anul acesta”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Alte lucrări de mare anvergură care se vor începe în acest an sunt realizarea unui pasaj subteran pe sub B-dul Magheru și Parcul Traian și lărgirea Podului Dacia cu încă o bandă pe sens, care va fluidiza circulația tramvaielor și a mașinilor.
O altă lucrare care urmează a fi începută în această vară și realizată într-un an de zile, este pasajul suprateran pe șoseaua de centură, care va permite o circulație mult mai fluentă în zonă, creând un acces suplimentar către Piața 100 și eliminând pericolele legate de accidente.
Un alt aspect important este și cel de extindere a spațiilor pietonale din zona centrală, anul acesta fiind demarate lucrări pe fonduri europene: pietonalizarea zonei malului stâng al Crișului Repede, reabilitarea și pietonalizarea Pieței Ferdinand, care va începe imediat după Sărbători, pietonalizarea străzilor Aurel Lazăr și Libertății.
De asemenea, se lucrează la realizarea parcării de pe strada Independenței, lucrările urmând a fi finalizate la sfârșitul acestui an.
În ceea ce privește proiectele de sănătate, este în curs de execuție extinderea unității de primiri urgențe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, printr-un împrumut de la Banca Mondială. Totodată, în toamna acestui an va începe reabilitarea termică a celor două spitale.
Proiectele europene derulate în acest an care vizează domeniul educației privesc reabilitări termice și de fațade la Școala Gimnazială Dacia, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaţionale pentru învăţământul profesional la Colegiile Tehnice Traian Vuia și Mihai Viteazul din Oradea, construirea unei Creșe și Grădinițe în Parcul Industrial, etc.
În partea a doua a anului, conform contractului, vor sosi primele tramvaie noi, care vor înlocui generația veche de tramvaie care mai sunt în circulație.
Lucrările pe partea de termoficare cuprind lucrări atât la magistrale și puncte termice, cât și în zona Nufărul în vederea reabilitării integrale a rețelei și trecerea de la punctele termice de cartier la module termice pe fiecare scară de bloc.
„Aceste lucrări importante vor fi o provocare pentru aparatul Primăriei Oradea. Sper să avem cât mai puține disfuncționalități, dar este o oportunitate importantă pentru oraș ca în acești an să acceseze sume europene importante și să facă aceste lucrări”, a spus primarul Ilie Bolojan.
În ședința Consiliului Local de azi a fost aprobat proiectul privind indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2020, ținând cont de rata inflației de 4,6% din anul anterior.
„Este o propunere de 4,6%, care încearcă practic să ne conserve cât de cât veniturile, vizavi de creșterea de cheltuieli care a fost generată de măsurile economice guvernamentale anul trecut”, a spus primarul Ilie Bolojan.