CSM CSU Oradea a încheiat primele două luni din sezonul competițional 2018/19. Formația antrenată de Cristian Achim beneficiază, similar celorlalte grupări de club din România, de o pauză până la data de 3 decembrie anul curent, atunci când este programată prima etapă din returul fazei inaugurale a sezonului regulat din Liga Națională de baschet masculin.

Așa cum suporterii și cei care urmăresc îndeaproape fenomenul baschetbalistic din țara noastră cunosc, roș-albaștrii au avut parte de o primă parte de sezon foarte complicată. Aceasta a cuprins o serie de probleme de efectiv. În plus, prestațiile și rezultatele echipei au fost sub așteptări raportat la statutul actual, respectiv la obiectivele echipei în actuala stagiune.

Știm că Giordan Watson și Bobe Nicolescu au stat în cantonamentul echipei naționale a României preț de zece zile și s-au întors la echipa de club cu câteva ore înaintea plecării în Finlanda pentru primul meci oficial al sezonului. Asta în condițiile în care Watson era nou venit la echipă și avea nevoie de timp, respectiv de informații pentru a se adapta la nevoile echipei și la sistemul de joc agreat de antrenor.

Reamintim că CSM CSU Oradea a început sezonul 2018/19 fără Sean Barnette și Sean Denison. Primul s-a despărțit de roș-albaștri, iar cel din urmă a suferit o ruptură musculară. Cei doi au fost înlocuiți chiar înaintea primului meci oficial al stagiunii. Ulterior, Oradea a mai suferit o pierdere importantă, prin accidentarea lui Bobe Nicolescu. La toate acestea se adaugă mai vechea accidentare a lui Bogdan Țîbîrnă. Dacă pivotul canadian a revenit între timp pe parchet, cei doi baschetbaliști autohtoni sunt în continuare indisponibili pentru meciuri oficiale, fiind angrenați în programe de recuperare ce necesită timp.

Știm că staff-ul tehnic și conducerea clubului au depus eforturi pentru a compensa absențele celor enumerați. Astfel, CSM-ul i-a legitimat pe Marcus Ginyard și Uros Lucic. Cel din urmă s-a despărțit la capătul înțelegerii dintre părți, după șase săptămâni, acceptând oferta unei alte echipe din România.

Dincolo de aceste probleme, CSM-ul s-a lovit și de alte dificultăți. Spre exemplu, Vaidas Kariniauskas, o piesă de mare valoare în cursa către cel de-al 2-lea titlu național din istoria clubului, nu a reușit să repete prestațiile din sezonul precedent. Ca urmare, părțile au convenit să se despartă la mijlocul lunii noiembrie. În schimb, la echipă au venit Pavle Reljic și Dragan Zekovic. Cel din urmă a debutat deja pe cale oficială pentru formația antrenată de Cristian Achim, fiind liderul echipei la recuperare în victoria repurtată la Pitești.

Cifrele și bilanțul echipei după două luni sunt similar problemelor consemnate și a prestațiilor avute. Roș-albaștrii au disputat 16 meciuri oficiale, câștigând doar cinci dintre acestea. Zestrea CSM-ului în cupele europene a fost de o victorie în opt partide. Aici includem acel 0-2 cu Karhu Basket din preliminariile Basketball Champions League, respectiv acel 1-5 în Grupa A din FIBA Europe Cup.