În urma a cinci percheziții efectuate de polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT Oradea, a fost reținut un bărbat din Bihor, bănuit de trafic de persoane și trafic de minori.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Oradea, au pus în aplicare, joi, 5 mandate de percheziție domiciliară în județul Bihor, pentru documentarea activității infracționale a unor persoane bănuite de trafic de persoane și trafic de minori, în forma exploatării prin supunere la muncă forțată.
Din cercetări a reieșit că un bărbat de 60 de ani, din Bihor, începând cu vara anului 2018, până la 8 octombrie, ar fi recrutat, direct sau prin intermediari, mai multe persoane majore și minore, în scopul prestării unor munci agricole, pe care le-ar fi adăpostit într-un imobil care servea ca fermă de animale, aflată pe raza unei comune din județul Bihor, administrată de către inculpat.
Potrivit DIICOT, persoanele recrutate provin din medii sociale defavorizate, fără un loc de reședință stabil, sunt lipsite de resurse financiare sau sunt într-o stare de vulnerabilitatea evidentă din cauza unor afecțiuni medicale sau a vârstei fragede. După recrutarea și transportul acestor persoane la ferma respectivă, li se cereau actele de identitate ca o garanție a faptului că nu vor părăsi locația. Aceste acte rămâneau în posesia inculpatului care a refuzat restituirea la cererea repetată victimelor.
După deposedarea de actele de identitate, persoanele racolate au fost cazate în condiții insalubre, într-o cameră aflată într-un corp de clădire improvizat, fără a primi hrana adecvată.
Sub imperiul unui climat de teamă impus prin violență fizică și verbală, dar și determinat de deposedarea de actele de identitate și privarea de orice resurse financiare, persoanele vătămate au prestat muncă la fermă, în condiții deosebit de grele, respectiv erau determinate să lucreze peste 12 ore pe zi, fără pauza săptămânală de odihnă și fără întreruperi pentru recuperare.
Persoanele vătămate nu au fost remunerare pentru munca prestată nici cu sumele derizorii promise inițial de către inculpat, pentru a fi private de resursele necesare deplasării de la fermă și pentru a crea o stare de dependență între acestea și exploatator.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate acte de identitate și alte documente relevante cauzei.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Bihor și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.
Sursa: Realitatea de Bihor