SMARTERS, o agenție de marketing din Timișoara, a re-imaginat bancnotele actuale și a înlocuit personalitățile de pe acestea cu personaje feminine marcante din istoria României.

În cadrul proiectului au fost regândite toate bancnotele actuale, de la cea de 1 leu până la cea de 500 de lei. Doar că în locul personajelor cu care ne-am obișnuit până acum, suntem surprinși de Maria Tănase pe bancnota de 1 leu, Ecaterina Teodoroiu pe cea de 200 de lei sau Regina Maria pe cea de 500 de lei.

„Totul a pornit mai mult ca o glumă. Cred că văzusem pe internet o petiție publică legată de introducerea unor femei pe bancnotele românești și am întrebat-o pe Adela, colega din departamentul de design grafic, ce femeie ar pune pe una dintre bancnotele actuale, dacă ar putea face asta. Imediat s-a însuflețit și a răspuns „Regina Maria”. Apoi, „nu, nu, stai, Ana Aslan. Ba nu, Smaranda Brăescu”. Puțin stingher, am întrebat-o cine este cea din urmă, pentru că nu auzisem de ea. Mai trecând și prin alte nume ne-am dat seama că sunt multe femei care au avut un rol marcat în istoria României, dar din păcate povestea nu le este cunoscută și nici una dintre ele nu e reprezentată momentan pe o bancnotă” spune Toma Grozăvescu, fondatorul agenției și inițiatorul proiectului.

S-a lucrat timp de aproape două luni la designul bancnotelor și cu siguranță dacă nu am fi atenți le-am putea confunda cu unele reale. Proiectul a fost inspirat și de o altă situație, și anume faptul că momentan, cu mici excepții, tinerii duc lipsă de modele pozitive care să îi inspire.

În special în anul centenarului ar trebui să fim mai incluzivi atunci când ne uităm în trecut. Când o parte importantă a societății este în căutarea unor modele morale și civice feminine, trebuie să nu uităm că România zilelor noastre este atât rezultatul muncii bărbaților remarcabili din istoria ei, cât și a unor femei care ne-au pus pe harta lumii într-un mod pozitiv.

În funcție de interesul pe care îl stârnește campania, cei de la SMARTERS spun că vor mai contribui și cu alte inițiative pentru a susține ideea și chiar se gândesc să tipărească bancnotele într-un format mare și să le afișeze în locuri accesibile publicului.

Restul bancnotelor și mai multe informații despre proiect pot fi văzute pe site-ul smarters.ro.