Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că, dacă România nu respectă reformele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), atunci riscul de a pierde banii este iminent.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) condiționează eliberarea banilor de aplicarea unor reforme sociale profunde, care să schimbe fundamental felul în care se cheltuiesc banii în câteva sectoare de importanță majoră, precum pensii și salariile bugetarilor. 

„Orice reformă tăiată și buget tăiat periclitează investițiile care sunt finanțate prin PNRR, rămân fără sursă de finanțare. De aceea, cred eu că indiferent de zburdălnicia coordonatorilor de reforme și investiții și oricât ar fi ei de eroi, să spun așa, poate un termen mai nepotrivit din punct de vedere academic, dar trebuie  fiecare să judece responsabilitățile pe care și le asumă raportat la ceea ce există în PNRR. Dacă reformele nu arată cum este scris în PNRR, atunci riscul de a pierde banii este iminent”, a declarat Marcel Boloș la Adevărul Live. 

Totuși, cea mai mare parte a acestor reforme cade în sarcina altor ministere. În acest mecanism de finanțare, numit PNRR în România, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) are rol de supraveghere, monitorizare și de menținere a contactului cu Bruxelles-ul. Însă implmentarea propriu-zisă a reformelor trebuie derulată la nivelul ministerelor de resort, cum ar fi cel al Muncii și al Mediului.  

„Noi (MIPE -n.r.) putem să spunem ce nu s-a făcut corect atunci când o reformă se încearcă să fie dusă la bun sfârșit. Nu ar fi corect să intervenim peste colegii noștri pentru că noi nu putem face politica și strategia în ceea ce privește reforma pensiilor. Este exclus acest lucru. Este responsabilitatea Ministerului Muncii, care are o sarcină foarte grea, aceea de a duce la bun sfârșit această reformă. Și fiecare coordonator de reformă în parte are sarcina aceasta a ducerii la bun sfârșit a reformelor. Sarcina noastră este tocmai aceasta, să spunem ce mai trebuie făcut la reformă, apoi vine și Comisia cu validarea”, arată Boloș.