La începutul săptămânii au demarat lucrările de amenajare a piațetei Cazaban, respectiv a zonei cuprinsă între Biserica „Sfântul Duh Mângâietorul” – Sala Sporturilor „Antonio Alexe” – Casa Tineretului şi Calea Alexandru Cazaban din cartierul Ioșia.
Centrul de cartier Ioșia se realizează în cadrul proiectului „Mobilitate policentrică în Municipiul Oradea – coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului”, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene.
Până în prezent a fost demolată cea mai mare parte a gardului din jurul Bisericii Sf. Duh Mângâietorul și se lucrează la desfacerea pavajului din fața și din jurul bisericii, urmând ca lucrările să fie continuate în zona terasei din fața restaurantului Cristal înspre platou, unde se va amenaja piațeta scufundată.
Lucrarea de amenajare a zonei pietonale din strada Alexandru Cazaban este realizată de SC Erbașu Construcții, iar prețul contractului este de 12.346.696,54 lei (fără TVA).
Durata de execuție a piațetei este de 15 luni.
În proiect sunt prevăzute, într-o primă etapă, lucrări de curățare teren, desfaceri și decapări ale straturilor existente, urmând ca apoi să se treacă la înlocuirea rețelelor de utilități din subteran.
Piațeta va fi prevăzută cu o fântână arteziană situată în zona centrală a acesteia, respectiv în zona cuprinsă între biserică și Casa Tineretului. Fântâna va avea trei linii de apă, fiecare prevăzută cu 7 duze cu jet vertical, cu o înălțime a jetului de 2 m. Totodată, pentru zona fântânii sunt prevăzute spoturi cu emisie de lumină, corelată cu dimensiunea și forma jeturilor de apă.
Zona din jurul bisericii își va păstra în mare parte caracterul și vegetația existentă, refăcându-se peluza prin plantare de arbuști decorativi, plante decorative. La acestea se va adăuga instalația de iluminat cu LED. Zona locuințelor colective va cuprinde o pondere mai mare de spații verzi, respectiv gazon natural, arbori și arbuști noi. Pe latura dinspre Sala Sporturilor, adiacent pieței, se propune o pistă de biciclete, realizată pe același paviment ca restul pieței.
Tot prin proiect se propune amplasarea de bănci modulare din lemn, așezate în jurul jardinierelor din piața centrală. Mobilier asemănător se va amplasa și în restul spațiilor, în piațeta dintre blocuri, respectiv în zona din spatele bisericii.
Suprafața întregii piațete va fi de 10.397 mp, din care suprafața plantată va fi 1506 mp, suprafața dalată de 7823 mp cu paviment compozit, suprafață permeabilă din nisip compactat – 441 mp, gazon – 155 mp, jardiniere metalice – 155 mp, rigole – 285 mp și borduri 47 mp.
De asemenea, se vor planta 72 de arbori.
Sursa: Realitatea de Bihor