Sute de mii de români au prenume inspirate de numele Sf. Apostol Andrei, considerat ocrotitorul României.

Informațiile transmise de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI arată că, astăzi, își sărbătoresc onomastica 427.431 de femei, cele mai multe cu prenumele Andreea, Andra sau Andrada, dar și 515.971 de bărbați, majoritatea cu prenumele Andrei, Andraș sau Andreas.

Printre prenumele mai rar întâlnite, ale unor români care își sărbătoresc tot pe 30 noiembrie ziua onomastică, se află Andi, Andru, Andu, Endre, Deea și Andruța.

Obiceiurile românilor de sărbătoarea Sf. Apostol Andrei

 
Potrivit tradiţiei, teologilor şi istoricilor, Sfântul Apostol Andrei a  fost  primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci.

Cel mai răspândit obicei legat de această sărbătoare presupune punerea grâului la încolțit, pentru a vedea cum va fi, pentru fiecare, anul care vine. Farfurioarele cu grâu verde sunt așezate pe masa de Anul Nou.

Despre noaptea de Sf. ANdrei se spune că este una a vrăjitoarelor și a farmecelor, un fel de Halloween autohton. Tocmai de aceea, fetele obișnuiau să-și pună busuioc sub pernă și să postească, mâncând doar pită sărată, în speranța că-l vor visa pe cel ce le este ursit.