Aproape toată România se află sub avertizare Cod GALBEN de ploi şi intensificări ale vântului. La ora 10:00, ANM a emis un cod ROȘU în județul Galați. Meteorologii au actualizat prognozele privind urgia care lovește România. Mare parte din Oltenia, Munteniei şi în sudul Transilvaniei este cod PORTOCALIU de ploi abundente. În paralel, valul de precipitații este însoțit de o scădere accentuată a temperaturilor. Hidrologii au emis avertizări de viituri, iar pompierii din județele vizate sunt în stare de alertă.

COD ROȘU

Interval de valabilitate: 30 septembrie, ora 00 – 30 septembrie, ora 09

Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente

Zone afectate: județul Galați

În județul Galați va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40…50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 10 – 29 septembrie, ora 20

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului

Zone afectate: cea mai mare parte a țării . În intervalul menționat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a țării și local în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.

Notă: Vremea se va răci accentuat în toată țara.

 
 

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 10 – 29 septembrie, ora 20

Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente

Zone afectate: nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, sudul Transilvaniei

 

În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului

Zone afectate: cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania

 În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10

Fenomene și zone vizate: ninsori și intensificări ale vântului la altitudini în general de peste 1700 m în Carpații Orientali și Meridionali

 În Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h.

 COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10

Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente, intensificări ale vântului

Zone afectate: Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița

 În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și local peste 80…100 l/mp.

 Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

Totodată, la ora 10.00 va intra în vigoare un Cod portocaliu emis de hidrologi pentru râuri din bazinele hidrografice Mureş, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău. Începând de duminică seară, Codul portocaliu va fi valabil şi pe râuri din bazinele hidrografice Bahlui, Bârlad, Prut, Siret şi pe râurile din Dobrogea.

Râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş se află sub avertizare Cod galben, la fel şi anumite sectoare de râuri din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea.

Astfel, sunt aşteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis că ”este important ca toate instuţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui”.

În aceste condiţii, poliţiştii le recomandă şoferilor şi pietonilor să adopte o conduită preventivă în trafic. 

 

Sursa: Newsinn