În cadrul comunicatului de presă transmis de către deputatul bihorean PNL Florica Cherecheș, coautor al inițiativei legislative, amendamentul presupune reducerea timpului obligatoriu de odihnă săptămânală de la 48 la 24 de ore pentru angajații care doresc și își exprimă în mod scris acest lucru: „În acest fel, angajaților li se dă ocazia de a obține câştiguri suplimentare, iar angajatorilor, posibilitatea de a-şi onora anumite comenzi urgente, în condiții de deplină legalitate” se arată în comunicat.

Potrivit art. 120 Codul muncii, republicat, munca suplimentară este definită ca fiind „munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevazută la art. 112.” Potrivit art. 109 din Codul muncii „durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână.

Astfel, „orice muncă efectuată cu depășirea celor două limite, respectiv de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, excede duratei normale a timpului de muncă săptămânal, încadrându-se în sfera noțiunii de muncă suplimentară, astfel cum aceasta este definită de art. 120 Codul muncii. Argumentul unor inspectori de muncă, în sensul că munca suplimentară nu poate fi efectuată decât în cadrul celor 5 zile de activitate, neputând fi desfășurată și pe durata repausului săptămânal, nu iși găsește sprijin în niciun text din Codul muncii” a explicat Cherecheș.

Această modificare ajută de asemenea mediul de afaceri care trece printr-o severă criză de forță de muncă. Dacă până acum angajatorii și angajații trebuiau să facă înțelegeri în afara codului muncii, conform amendamentului ziua suplimentară de muncă se va înscrie în limitele legale.

„Prin această modificare legislativă, răspundem solicitărilor care vin atât de la mediul economic, cât şi de la angajații care doresc să aibă posibilitatea de a obține câştiguri suplimentare, ştiut fiind că orele suplimentare sunt plătite dublu în general.

Modificarea este în acord cu alte prevederi din Codul muncii şi cu Directive europene care reglementează timpul de lucru în statele membre” se arată în finalul comunicatului deputatului bihorean.