Un comunicat recent emis de Partidul Bosniac (BOSS) și documentele furnizate de Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia dezvăluie date îngrijorătoare despre efectele pe care le-ar avea asupra sănătății particulele de „praf saharian„.
Ce conține praful saharian, de fapt
Potrivit comunicatului, în urma analizelor efectuate asupra „ploii murdare” cu nisip saharian, s-au descoperit concentrații alarmante de metale în Bosnia și Herțegovina. Rezultatele spectaculoase arată că în comparație cu nisipul saharian și nisipul saharian din ploaie, ploaia murdară conține arsenic de 44 de ori mai mult, bariu 660, nichel 2500, zinc 64 și fier de 23 de ori mai mult. Aceste date ridică semne de întrebare serioase cu privire la efectele asupra sănătății și mediu.
De asemenea, analiza a evidențiat prezența aluminiului în niveluri exorbitante în ploaia murdară din BiH, de 728 de ori mai mult decât în nisipul din Sahara. Aceste descoperiri indică o situație alarmantă și necesită acțiuni urgente din partea autorităților.
Ce spun autoritățile bosniace despre acest subiect
Președintele BOSS, avocatul Mirnes Ajanović, a solicitat Consiliului de Miniștri al BiH să efectueze o analiză cuprinzătoare pe teren în Bosnia și Herțegovina, inclusiv o analiză toxicologică, pentru a evalua impactul asupra cetățenilor și ecosistemelor.
„Datorită interesului mare al publicului din străinătate față de anunțul Partidului bosniac (BOSS), care a prezentat compoziția chimică a „ploii murdare” cu nisip saharian din Europa și Bosnia și Herțegovina, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul multor cetățeni din cauza concentrațiilor crescute de metale în ploaie, BOSS a tradus comunicatul de presă despre analiză în engleză și l-a trimis presei străine pentru a investiga în continuare acest subiect.
Vă reamintim că Personalul Național de Criză din BiH a înaintat Laboratorului de Teste al Institutului de Inginerie Chimică Tuzla un eșantion de nisip din sudul Tunisiei și un eșantion de nisip din Dobošnica Donja lângă Lukavac prelevat pe 7 aprilie 2022 după „ploaia murdară”, pentru a efectua o analiză comparativă a nisipului saharian real cu nisipul rezultat în urma ploii, a declarat avocatul Mirnes Ajanović, președintele Partidului BOSS-Bosniac, conform activenews.ro.
În acest context, tăcerea „experților” din România devine suspectă și ridică întrebări cu privire la transparența și responsabilitatea autorităților. Este esențial ca autoritățile să abordeze această problemă cu seriozitate și să ofere cetățenilor informații clare și măsuri adecvate pentru protecție.