În data de 07.02.2018 la sediul I.T.P.F. Oradea, în prezenţa domnului chestor principal de poliţie Bute LIVIU, adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, a avut loc analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea  în anul  2018.

La această activitate au participat: conducerea inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul I.T.P.F. Oradea, şefii structurilor subordonate din judeţul Bihor şi Arad si reprezentanti ai instituţiilor si autorităţilor publice de pe raza judeţului Bihor cu care Poliţia de Frontiera colaborează.

Cu această ocazie, inspectorul sef al ITPF Oradea, domnul chestor de poliție Marin BONDAR, a prezentat principalele realizări din domeniile de activitate.

I.T.P.F.Oradea este structura teritorială a Poliției de Frontieră Române care gestionează problemele specifice frontierei de stat la graniţa cu Ungaria și răspunde de întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat în zona de responsabilitate.

Îndeplineşte atribuţiile împuternicitului de frontieră al României în relaţia cu Ungaria și realizează cooperarea cu structurile similare din ţările U.E. şi cele vecine prin intermediul punctelor de contact.

Conform datelor statistice existente la nivelul I.T.P.F. Oradea prin punctele de trecere a frontierei subordonate inspectoratului situaţia operativă se prezintă astfel:

Valori de trafic

În cursul anului 2018, prin punctele de frontieră de pe raza de competență a I.T.P.F. Oradea au tranzitat frontiera peste 15.300.000 persoane, cu aproximativ 7,5% mai mult decât în anul anterior.

In ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2018,  au fost efectuate formalităţile de  frontieră pentru  peste 6.100.000 autovehicule.

În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, se constată o creștere (aproximativ 5%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2018, comparativ cu anul 2017.

 

Nepermiterea intrării în ţară

În acest an nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 258 de persoane, principalul motiv de refuz al intrării în ţară fiind faptul că nu deţin o viză valabilă sau un permis de şedere valabil.

La controlul de frontieră, în această perioadă au fost depistate 12.629 alerte de interes naţional, fiind depistaţi la frontieră 363 urmăriţi general care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale.

 Acte ilegale :

La nivelul I.T.P.F. Oradea au fost constatate 2.524 acte ilegale din care: 1.633 infracţiuni şi 891 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.

  Migraţia ilegală

În anul 2018, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost depistate pe linia migrației ilegale un număr de 930 persoane care au acționat atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei.

În perioada supusă analizei, la frontiera verde au  fost depistați 258 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat. Din numărul total al cetățenilor străini depistați la frontiera verde, cei mai mulţi provin din centrele pentru solicitanții de azil.

Din punct de vedere al naționalităților, cei mai mulţi cetăţeni străini provin din Irak, precum și din alte state – Iran, India, Turcia, Afganistan, Siria,  Palestina, Pakistan.

De asemenea, pentru perioada analizată este de remarcat un număr mare de cetățeni Vietnam depistați în tentativă de trecere ilegală a frontierei, specific pentru aceștia fiind faptul că au intrat legal în România în baza unor vize de lungă ședere cu drept de muncă.

Din punct de vedere al locului depistării, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în jud. Arad în zonele de competenţă ale S.P.F. Nădlac, S.P.F. Turnu și S.P.F. Curtici (unde au acționat aproximativ 54% din persoanele depistate la nivelul I.T.P.F. Oradea), iar pentru jud. Bihor în zona de competență a S.P.F. Salonta și S.P.F. Borș.

Moduri de operare verde:

 

  • deplasarea cu mijloace de transport în comun sau taxi până în Arad, Oradea sau în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, în general pe timp de noapte, mascaţi, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră;
  • constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara și deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor;
  • deplasarea pe jos din Ungaria spre frontiera cu România;

În anul 2018, în P.T.F.-urile din zona de competență a I.T.P.F. Oradea au fost depistate 672 persoane, care au încercat să iasă ilegal din România folosind diferite metode.

Din totalul persoanelor depistate, 549 au fost ascunse în mijloace de transport, 18 au încercat să evite efectuarea controlului de frontieră, iar 105 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera de stat utilizând documente de călătorie false/falsificate sau aparținând altor persoane.

Pentru perioada analizată se constată că cele mai multe cazuri s-au înregistrat  în P.T.F. Nădlac II, precum şi în P.T.F. Borș, respectiv P.T.F. Nădlac I.

Pentru anul 2018 se remarcă creșterea numărului de cazuri în care migranții au încercat să treacă ilegal frontiera prin P.T.F.-uri organizați în grupuri mari (între 9-78 persoane), aproximativ 95% dintre aceștia fiind facilitați. Grupurile au fost constituite în general în zona loc. Timișoara, eterogene din punct de vedere al naționalității.

Moduri de operare în P.T.F.

În cazul persoanelor ascunse în autovehicule:

  • ascunse în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/ în locașuri special amenajate;
  • ascunse pe osiile semiremorcilor;
  • ascunși pe platformele unor trenuri de marfă care transportau autoturisme

 

În cazul persoanelor care au evitat efectuarea controlului de frontieră:

  • deplasarea pe jos spre Ungaria pe contrasens;
  • trecere în forță, prin punctul de trecere al frontierei.

 

În anul 2018, la nivelul I.T.P.F. Oradea s-au înregistrat 39 de cazuri în care migranții au fost sprijiniţi de către 48 de facilitatori (8 depistați la frontiera verde și 40 în P.T.F.-uri).

Din punct de vedere al cetățeniei, 23 facilitatori sunt cetățeni UE, preponderent cetățeni români și bulgari, iar 25 sunt cetățeni terți (aproximativ 68% dintre aceștia cetățeni turci).

De remarcat pentru anul 2018 este faptul că numărul facilitatorilor descoperiți a fluctuat de-a lungul întregii perioade, cu vârfuri de detecții în lunile mai, iulie și octombrie, precum și faptul că peste 95% din migranții facilitați au fost depistați ascunși în diferite mijloace de transport.

Între P.T.F.-uri au fost înregistrate cazuri de trafic de migranți în lunile octombrie și noiembrie, când au fost depistați 7 facilitatori care transportau, în diferite mijloace de transport, 79 migranți. De asemenea, în luna ianuarie a fost depistat la SPF Valea lui Mihai 1 facilitator, cetățean albanez. În punctele de trecere a frontierei, în perioada supusă analizei, au fost descoperite 34 cazuri în care 551 migranți au fost facilitați de către un număr de 40 facilitatori.

 

Infracţionalitatea  economico-financiară

Combaterea evaziunii fiscale, ca formă de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere, a constituit una dintre direcţiile principale de acţiune a structurilor operative din cadrul I.T.P.F. Oradea. Caracteristic zonei de competenţă, având la bază cazuistica operativă din domeniu, subliniem faptul că evaziunea fiscală în P.T.F.-urile din cadrul I.T.P.F. Oradea nu reprezintă un fenomen, evenimentele înregistrate fiind sporadice, iar constatările Poliţiei de Frontieră pe acest domeniu sunt în proporţie de aproximativ 80% pe linia traficului ilicit cu ţigări şi tutun.

În anul 2018, la nivelul I.T.P.F. Oradea, au fost confiscate 563.700 ţigarete. Astfel, în perioada supusă analizei au fost înregistrate 18 cazuri de trafic ilicit cu produse din tutun,  cazurile fiind depistate atât în punctele de frontieră, cât şi pe căile de comunicații din zona de competență.

În perioada analizată, în P.T.F.-urile din zona de competență a I.T.P.F. Oradea, au fost înregistrate 2 cazuri în ceea ce privește traficul ilicit cu tutun, ambele pe sensul de intrare în țară, în care au fost implicați 2 cetățeni români, care intenționau să introducă ilegal în țară tutun din Ungaria, atât pentru diverși consumatori de țigarete fabricate manual, cât și pentru consumul propriu.

În această perioadă, la nivelul I.T.P.F. Oradea, pe comunicații a fost înregistrat un caz, la S.P.F. Diosig, unde 3.840 de țigarete au fost găsite într-un pachet voluminos, în zona Peco Roșiori, pe comunicația Oradea-Satu Mare. Țigaretele cu timbru Polonia au fost abandonate în parcarea de la marginea drumului.De asemenea, pe linia combaterii evaziunii fiscale, au mai fost înregistrate următoarele rezultate:

TRAFIC CU ALCOOL

-la nivelul S.P.F. Vărșand, au fost costatate 6 fapte contravenționale în cadrul cărora a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 1.006 litri de băuturi spirtoase și vinuri în valoare totală de 30.400 lei. Cazurile au fost predate spre competentă sancționare lucrătorilor din cadrul D.R.A.F.5 Deva, care au ridicat întreaga cantitate menționată, aplicând 6 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 100.000 lei.

– în data de 27.11.2018, la nivelul S.P.F. Nădlac, a fost depistat un cetățean român care la controlul de frontieră transporta cantitatea de 77l alcool etilic netimbrat, în concentrație de 96% pentru săvârșirea infracțiunii (achiziţionarea de alcool etilic şi de distilate în vrac de la alţi furnizori decât antrepozitarii autorizaţi pentru producţie sau expeditorii înregistraţi de astfel de produse, potrivit prezentului titlu).

BUNURI CONTRAFĂCUTE – lucrătorii de poliție judiciară din cadrul S.P.F. Borș și S.P.F. Salonta au întocmit 2 dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de punerea in circulatie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă inregistrată pentru produse identice ori similare, fiind reținute 367 buc. parfumuri și 65 buc. diferite articole de îmbrăcăminte și încălțăminte purtând însemnele și denumirile unor mărci cunoscute, bunuri în valoare de aproximativ 9.900 lei.

 

Caz semnificativ

În data de 27.08.2018, P.T.F. Nadlac – Nagylak, pe sensul de ieșire din România, s-a prezentat pentru controlul de frontieră, un cetățean român, conducând autoutilitara marca Mercedes Sprinter înmatriculată în România. În baza unei informații, au fost descoperite într-un locaș special amenajat,  între plafonul compartimentului marfă și prelata acestuia, 5.470 pachete țigări cu timbru românesc în valoare totală de 95.860 lei. Întreaga cantitate de țigări a fost ridicată în vederea confiscării, fiind predată la S.T.P.F. Arad.

 

Trafic auto furate

În anul 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul  I.T.P.F Oradea au depistat în punctele de trecere a frontierei un număr de  68 autoturisme şi 4 utilaje care erau semnalate ca fiind furate.

 

Din documentarea asupra cazuisticii înregistrate, au rezultat următoarele concluzii:

  • state de provenienţă : predomină Italia, Germania, Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Marea Britanie, Austria, Belgia și inclusiv România;
  • tipuri de autoturisme : autoturisme de lux, în special S.U.V. dar şi o gamă largă de autovehicule de transport marfă;
  • principalele mărci şi modele : BMW, AUDI, MERCEDES , Volkswagen, diferite modele de Range Rover (LAND ROVER);
  • ţări de destinaţie : România, Ucraina, Moldova, Belarus, Federatia Rusia şi Turcia;
  • cetăţenia transportatorilor-cărăuşi : în mare parte sunt cetățeni români, italieni, ruşi, moldoveni, precum şi unguri sau polonezi.

 

Caz semnificativ

La data de 21.07.2018, la P.T.F. Borş a fost descoperit pe sensul de intrare în Romania, autoturismul marca Mercedes Benz tip S400. La controlul de frontiera s-a constatat faptul ca autoturismul figurează în alertă SINS art. 38 – Bun pentru confiscare, alertă implementată de autorităţile germane la 11.04.2018. Autoturismul a fost evaluat la suma de 329.806  lei (71.550 Euro).

 

 

      Trafic  droguri

În urma analizării indicatorilor cazuistici la nivelul I.T.P.F Oradea, faţă de anul anterior, se constată o ușoară creștere a cazurilor de trafic, posesie şi consum de droguri. La nivelul S.P.F.-urilor, au fost înregistrate 10 capturi de droguri și precursori, fiind întocmite un nr. de 10 dosare penale în comparație cu 7 cazuri în anul precedent. Cazurile au fost preluate de catre ofiţeri din cadrul B.C.C.O. in vederea continuării si finalizării cercetărilor.

 

Caz semnificativ

La sfârşitul lunii august, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au depistat un cetăţean străin care transporta cu un ansamblu de vehicule  5 tone de anhidridă acetică (precursor de droguri) şi 20 de kilograme de cocaină de o puritate de aproximativ 99 la sută.

Cazul a fost preluat în vederea continuării cercetărilor de către procurori din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

 

  Colaborare internă

Activitatea de cooperare cu toate structurile reprezentate la nivelul celor două județe  s-a desfăşurat în bune condiţii, reuşindu-se menţinerea ordinii şi siguranţei publice în zona de competenţă a inspectoratului.

Structurile cu care I.T.P.F. ORADEA  a desfăşurat acţiuni în cooperare în primele anul 2018 sunt: I.P.J. Bihor / Arad, Serviciul pentru Imigrări Bihor / Arad, Serviciul Ordine Publică, Direcţia Silvică Bihor, I.J.J. Bihor / Arad, A.J.V.P.S, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională București, D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, Direcția Poliției Transporturi – S.R.P.T. Timișoara, I.G.I.  – Serviciul Pentru Străini Maramureș, Direcția Generală Pentru Prevenirea Și Combaterea Terorismului – CCOA, Direcția Poliției Transporturi – S.R.P.T. Cluj, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, I.P.J. Gorj, Grupul de Lucru Operațional – I.P.J. BH, Direcția Județeană de Informații Bihor și biroul S.I.R.E.N.E. A.N.A.F.

 

De asemenea, s-a colaborat cu Garda Forestieră Oradea si cu Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Bihor in vederea depistării transporturilor ilegale de material lemnos și s-a confiscat  58,9 mc.

I.T.P.F. ORADEA  a desfăşurat acţiuni în cooperare în 2018 la nivelul judeţelor Arad și Bihor cu A.N.A.F.., în urma cărora au fost obţinute următoarele rezultate:

  • amenzi aplicate în valoare de 108 lei;
  • bunuri confiscate în valoare de 474 lei ;

 

          Colaborare internaţională

     În anul 2018, I.T.P.F. Oradea a cooperat cu cele patru Inspectorate de Poliție de pe teritoriul Ungariei, situate la frontiera cu România, având în vederea menţinerii unei legături permanente pentru rezolvarea tuturor situaţiilor apărute în ceea ce privește combaterea traficului de migranți, a infracțiunilor transfrontaliere, fluidizarea traficului de călători şi autovehicule prin PTF- uri . În acest sens s-au desfășurat:

  • 188 ședințe de lucru;
  • 19 cercetări în comun;
  • 476 misiuni în comun.

Principala preocupare a constat în menţinerea bunei cooperări cu organele de graniţă vecine. Pentru aceasta a fost menţinută o legătură permanentă cu structurile similare ale poliţiştilor din Ungaria efectuându-se un schimb de comunicări şi corespondenţe cu partea ungară.

În anul 2018 a crescut numărul întâlnirilor de lucru , această creștere datorându-se fenomenului migrațional care a avut un impact mare asupra zonei de responsabilitate a I.T.P.F. Oradea și datorită schimbărilor legislative comunitare care au influențat modalitatea de efectuare a controlului de frontieră.

De asemenea, în anul 2018 un număr de 11 poliţişti de frontieră din cadrul I.T.P.F.Oradea au participat la 11 misiuni organizate de  Agenția Frontex şi 15 cursuri de instruire în străinătate, cu 4 autovehicule de serviciu din dotarea I.T.P.F.Oradea.

 

     Obiective propuse în anul 2019

  • Organizarea şi implementarea acţiunilor operative pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor circumscrise criminalităţii organizate transfrontaliere şi a migraţiei ilegale;
  • Asigurarea şi menţinerea în stare de funcţionare a tehnicii, mijloacelor de mobilitate şi a altor bunuri materiale necesare îndeplinirii misiunilor specifice inspectoratului;
  • Organizarea aplicării planificării operaţionale, precum şi evaluarea activităţii de supraveghere şi control la trecerea frontierei din zona de competenţă în vederea implementării Strategiei privind securizarea frontierei de stat, a Strategiei naţionale de management integrat al frontierei de stat, a Concepţiei privind controlul frontierelor, a Instrucţiunilor de aplicare a Regulamentului C.E. nr. 562/2006 şi a dispoziţiilor I.G. al I.G.P.F. emise în aplicarea legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniu;
  • Verificarea modului de respectare a legilor, ordinelor, reglementărilor, dispoziţiilor şi a obligaţiilor asumate, la nivelul personalului P.F.R.;
  • Organizarea, planificarea, coordonarea şi realizarea activităţilor de afaceri europene şi cooperare internaţională în vederea aplicării prevederilor tratatelor, acordurilor, convenţiilor şi protocoalelor de frontieră încheiate de România cu R. Ungaria precum şi cu alte state sau organizaţii internaţionale sau regionale;