Domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania, a efectuat o vizită de lucru la Oradea în ziua de marți, 5 noiembrie 2019. Ambasadorul s-a întâlnit cu Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, la sediul Primăriei.
În contextul în care Germania este cel mai important partener economic al României, cea mai mare parte a discuției s-a axat pe probleme legate de continuarea creșterii dezvoltării economice. S-a discutat despre conectarea orașului la sistemul european de autostrăzi și despre reluarea zborurilor de pe aeroportul Oradea pe relația Germania, ca și despre posibilitatea dezvoltării unor colaborări cu primării din Germania.
Primarul Ilie Bolojan a subliniat că atragerea de investitori în Oradea va rămâne o direcție importantă și în anii următori iar companiile germane au un potențial mare de a genera astfel de investiții.
Dl ambasador Cord Meier-Klodt a dat asigurări că va sprijini colaborarea cu Institutul Goethe, în vederea îmbunătățirii predării limbii germane la Liceul Schiller și pentru susținerea colaborării între universitățile orădene și universități tehnice germane.
Începând cu ora 17.00, în sala mare a Primăriei Oradea ambasadorul Cord Meier-Klodt a participat la o masă rotundă pe tema „Perspectivele dezvoltării economice în Oradea”, eveniment la care au luat parte reprezentanți ai companiilor din Oradea, ai mediului economic și academic. Ambasadorul le-a spus celor prezenți că a descoperit Oradea ca pe o regiune europeană aflată în creștere, un adevărat model economic, apreciind proiectele de investiții pe fonduri europene, și nu numai, derulate aici.
„Am avut în cursul zilei de azi o întâlnire cu reprezentanții companiilor germane din Oradea și din ce am discutat cu aceștia pot să vă spun că economia germană se simte bine în această regiune și vede posibilități de creștere aici. Am discutat și cu câțiva elevi din Oradea și m-am bucurat să constat că aceștia vorbesc mai multe limbi străine”, a spus ambasadorul.
Printre problemele identificate de companiile prezente la întâlnirea cu ambasadorul, s-au evidențiat infrastructura regională în domeniul transportului mărfurilor, necesitatea de a avea un aeroport cu legături directe către anumite destinații, necesitatea forței de muncă calificată, dar și un cadru politic stabil.
„E nevoie de o implicare activă din partea noastră a tuturor pentru a dezvolta învățământul profesional dual, care a dat roade și în Germania sau în alte regiuni. Totodată e nevoie de o cooperare în domeniul educației și culturii. Viitorul înseamnă să investim în copii și în meseria lor”, a accentuat ambasadorul.
Primarul Ilie Bolojan a subliniat rolul important al investițiilor, în special a celor străine, în dezvoltarea orașului. „Din 2008 numărul locurilor de muncă a crescut simțitor, asfel că în prezent avem aproximativ 96.000 de locuri de muncă în Oradea, cu peste 20.000 de locuri mai multe decât în urmă cu 10 ani și pentru asta le mulțumesc companiilor, cu atât mai mult cu cât o treime din impozitul pe salarii este venit la bugetul local. Deficitul forței de muncă este însă o realitate și trebuie să ne adaptăm. Săptămâna viitoare vom inaugura internatul de la școala profesională Traian Vuia, unde elevii primesc burse, cazare și masă gratuită și este important ca elevii să fie pregătiți și în cadrul companiilor din Oradea. Ne dorim totodată să recrutăm forță de muncă și din zona metropolitană, unde transportul trebuie îmbunătățit, în așa fel încât să cumpărăm flota de autobuze, să avem un transport integrat în toată Zona Metropolitană, să existe subvenții pentru o parte din aceste curse. Conectivitatea orașului este o altă componentă foarte importantă care ne influențează dezvoltarea, este important ca aeroportul să aibă curse internaționale iar începând de anul viitor, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, să finalizăm legătura cu viitoarea autostradă. Ne dorim totodată o universitate puternică, atractivă, adaptată la cerințele de pe piața muncii, să fim un oraș în care studenții vin, nu din care pleacă”, a spus primarul Bolojan.
Reprezentanții firmelor prezenți la întâlnirea cu ambasadorul au arătat că investițiile nemțești în România sunt importante, iar companiile românești își doresc și ele să iasă pe piața de desfacere din afară, inclusiv în Germania, iar reprezentanții universităților din Oradea au afirmat că în prezent se pune un mare accent pe limba engleză și germană, iar dezvoltarea colaborării cu alte universități din afara țării este foarte binevenită.
La final, primarul Bolojan i-a mulțumit ambasadorului Cord Meier-Klodt pentru vizita efectuată la Oradea, pentru interesul de a afla problemele economice și pentru toată colaborarea din acești ani.