Sâmbătă, la Timişoara, primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, au semnat documentul de fundamentare a acestei asocieri, care se va numi „Alianţa Vestului“ (AVE). Scopul acestei asocieri este dezvoltarea unor proiecte majore comune, printre obiective numărându-se şi inversarea trendului de plecare a forţei de muncă în afara graniţelor.

La câteva zile de la momentul în care Alianța Vestului a luat ființă în mod oficial, mai multe administrații se arată interesate să se alăture celor patru fondatoare.

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia a declarat la un post de televiziune că este încântat de demersul colegilor săi și că va face demersuri pentru a se alătura Alianței pentru ca orașul pe care îl reprezintă să aibă acces mai ușor la proiectele mari de infrastructură.

Din judeţul Hunedoara, două municipii conduse tot de primari liberali, vor să adere la Alianţa Vestului. Este vorba de Deva și Petroșani. Florin Oancea, primarul orașului Deva a susţinut că până în martie anul viitor şi reşedinţa de judeţ va fi cooptată în această alianţă, iar astfel orașul nu va mai trebui să stea la mâna guvernului pentru fonduri, ci va putea accesa direct de la Uniunea Europeană sume pentru proiecte de dezvoltare.

Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, a declarat că municipalitatea pe care o conduce va face demersuri pentru a se alătura Alianţei Vestului, deoarece această asociere este extrem de necesară pentru dezvoltarea zonei.

“Reşiţa e gata să se alăture oricărei alianţe create de municipii din zona Transilvania, din zona Banat, creată de municipii de genul celor patru pentru că aceste administraţii au demonstrat că fac performanţă. Eu, cel puţin, sun de foarte multe ori la Oradea şi la Arad şi primesc răspunsuri concrete şi corecte. Când s-au întâlnit prima dată cei patru primari, în urmă cu aproape două luni, când s-a devoalat intenţia, la Conferinţa Urban Talk, am spus de atunci că vreau să ne alăturăm”, a declarat primarul Ioan Popa.