Guvernul a aprobat, joi, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, acesta fiind un instrument care să facă posibilă accelerarea investiţiilor în sectorul sanitar, în primul rând a celor trei spitale regionale, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, la Palatul Victoria, că Agenția pentru dezvoltarea infrastructurii din sănătate este înființată după lipsa investiţiilor în ultimii 30 de ani, ce a creat o mare nemulţumire şi a limitat accesul la serviciile de sănătate.
„Este important să avem o astfel de structură”, a mai declarat Rafila, adăugând că vor fi cel puțin 52 de posturi înființate în agenție până la sfârșitul acestui an.
”Este important să găsim şi mecanismele prin care să stimulăm aducerea unor specialişti în structurile acestei Agenţii”, a afirmat el, precizând că „o structură fără profesionişti nu îşi poate îndeplini rolul şi acesta va fi cel mai dificil lucru”.
Agenţia va fi coordonată de un preşedinte care, conform acordului cu cei de la Comisia Europeană, ministerul trebuie să îl desemneze pentru o perioadă provizorie de 6 luni.
„În acest timp, toate celelalte acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea agenţiei vor fi elaborate şi aprobate de către Guvernul României, iar până la sfârşitul anului ar trebui să aibă minim 52 de posturi ocupate. Ţinta finală de maturizare a funcţionării este pentru anul 2026, deci chiar la terminarea PNRR, când ar trebui să aibă minim 78 de posturi. Cred că este esenţial să găsim împreună cele mai bune soluţii încât oamenii care vor veni să lucreze în această agenţie să poată să beneficieze, pe de o parte de training-uri şi consultanţă, care sunt prevăzute în PNRR, dar şi să rămână şi să poată să dezvolte, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu alte autorităţi publice interesate, fie că discutăm de autorităţi centrale, fie că discutăm de autorităţi locale, investiţiile în sănătate”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a afirmat, despre aprobarea OUG privind funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru dezvoltarea infrastructurii din Sănătate (ANDIS) că este un jalon din PNRR ce trebuia îndeplinit, iar cel mai important elemente este că speră „să aibă la dispoziţie un instrument prin care să se facă posibilă accelerarea investiţiilor în domeniul medical”.
Rafila s-a referit în special la cele trei spitale regionale, care, prin această Ordonanţă, trecut cu structură cu tot de la Ministerul Sănătăţii la această Agenţie.
Ministrul Sănătății a explicat că scopul agenţiei nu este să atragă fonduri din PNRR. ”În ceea ce priveşte funcţionarea ei, este modestă, este o alocare de circa 3 milioane de euro, care nu este pentru salarii, salariile vor fi plătite din bugetul ministerului sănătăţii.
”Consultanţa pentru cei care vor lucra acolo este mult mai consistentă, rămâne de văzut cum reuşim să stabilizăm personalul”, a precizat Al. Rafila.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala