Medicii sunt în alertă din cauza exploziei cazurilor de gripă din țara noastră! Mai mult, doctorii atrag atenția că au fost înregistrate primele cazuri de flurona, adică infecția simultană cu gripă și SARS-CoV-2, iar în aceste situații simptomele se multiplică. În plus, cazurile de gripă și viroze sunt mai greu de tratat pentru că vin însoțite de pneumonii rezistente la antibiotice. Pe de altă parte, peste trei milioane de elevi se întorc la școală în plină stare de alertă epidemică și sunt sfătuiți să poarte masca de protecție.
Doctorii sunt în alertă de câteva săptămâni din cauza numărului tot mai mare de infecții respiratorii. Sute de mii de români ajung zilnic la camerele de gardă din toată țara. Sunt cazuri grave, iar valul de îmbolnăviri nu a atins încă vârful. Mai mult, au fost raportate și primele cazuri de flurona, adică infecția cu gripă și covid în același timp. Principalele simptome în această situație sunt durerile de cap, dar și dureri de mușchi și articulații.
Medicii spun că în această perioadă locurile în spitale se eliberează doar atunci când se externează pacienții care se simt mai bine. Iar specialiștii atrag atenția că se confruntă cu o particularitate în acest sezon: cazurile de gripă și viroze sunt mai greu de tratat pentru că vin însoțite de pneumonii extinse cu floră rezistentă la antibiotice. Totul este pus pe seama consumului foarte mare de antibiotice din ultimii doi ani, iar acum, medicii tratează pneumonii mixte pentru că pacienții au o dublă afectare: atât virală, cât şi bacteriană.
Situația s-ar putea înrăutăți pentru că specialiștii în sănătate publică estimează că vârful acestui val de viroze va fi atins la jumătatea lunii ianuarie. În aceste condiții, spitalele din mai multe județe au limitat sau interzis programul de vizită al rudelor pacienților.
Și în plină stare de alertă epidemică, peste trei milioane de copii revin la școală. Potrivit recomandărilor transmise de autorități, părinții și profesorii sunt cei care trebuie să facă triajul epidemiologic, iar copiii ar trebui să poarte mască în interior.
Joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că şcolile vor fi redeschise pe 9 ianuarie conform programului şi că nu este încurajată neparticiparea la cursuri.
„Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie”, a spus Ligia Deca într-o conferinţă de presă comună cu Alexandru Rafila, în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii şi a cazurilor de gripă confirmate clinic.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că România se află, în prezent, în stare de alertă epidemiologică, dar nu va fi declarată epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.
Conform recomandărilor de la autorităţi, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:
* diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;
* realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
* asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;
* efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ;
* aerisirea periodică a încăperilor;
* instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;
* recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari;
* informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.