Duminică, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege noul președinte și pentru a decide viitorul parcurs european al țării printr-un referendum de modificare a Constituției. Aproximativ 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați să participe la aceste alegeri cruciale, care vor defini direcția politică și geopolitică a țării pentru următorii ani.
UPDATE 11:06 – Peste 7% dintre cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 10:00, la alegerile prezidențiale şi referendumul pentru modificarea Constituției, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Oficialii CEC au arătat că până la ora 10:00 şi-au exprimat dreptul de vot 200.385 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi în listele electorale de bază, ceea ce înseamnă 7,31%.
Candidatul PSRM la preşedinţie a refuzat să voteze la referendumul privind aderarea la UE.
Cine candidează pentru conducerea Republicii Moldova
În cursa prezidențială s-au înscris 11 candidați, însă principalii rivali sunt actualul președinte pro-european, Maia Sandu, și Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Alți candidați notabili includ Renato Usatîi (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei), Irina Vlah (candidat independent) și Ion Chicu (Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei). Ceilalți candidați sunt Octavian Țîcu (Blocul „Împreună”), Andrei Năstase (independent), Tudor Ulianovschi (independent), Victoria Furtună (independent) și Natalia Morar (independent).
Pentru organizarea acestor alegeri și a referendumului au fost deschise 2.221 de secții de votare, dintre care 234 sunt situate în străinătate. Cele mai multe secții din diaspora vor funcționa în Italia (60), Germania (26), Franța (20), Marea Britanie (17) și România (16). În Rusia, unde relațiile politice sunt tensionate, vor fi deschise doar cinci secții, cu 200.000 de buletine de vot distribuite.
Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 1.957 de secții de votare, inclusiv 30 în regiunea Transnistria, iar în municipiul Chișinău vor funcționa 306 secții. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.
Aceasta este a cincea oară de la declararea independenței când președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct, după o pauză de aproape 20 de ani în care șeful statului a fost desemnat de Parlament.
Referendumul de duminică are ca scop modificarea Constituției pentru a include aderarea la Uniunea Europeană ca obiectiv național. Alegătorii sunt invitați să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Inițiativa referendumului aparține Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de președintele în exercițiu, Maia Sandu, care susține ferm orientarea europeană a țării. Rezultatul acestui referendum va avea un impact semnificativ asupra viitorului relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și asupra poziționării sale în contextul geopolitic regional.