De azi dispare posibilitatea emiterii, în anumite cazuri, a polițelor RCA valabilie doar pe teritoriul României. De asemenea, persoanele cu dizabilități nu vor mai beneficia de reduceri, iar firmele de asigurare vor putea modifica tarifele de la o zi la alta.
Norma nr. 18/2022, care se aplică din 8 septembrie, prevede abrograrea paragrafului din Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România ce stabilește posibilitatea de a deține o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul României.
„În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând în considerare riscurile aferente”, stabilea, mai exact, textul din legislație ce a fost eliminat, potrivit avocat.net.
Apoi, din Norma ASF nr. 20/2017 s-a eliminat prevederea care stabilea că “sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficiențe locomotorii”.
În plus, noua normă de la ASF modifică și prevederi din legislația privind asigurările ce-i privesc pe asigurători. Concret, asigurătorii RCA nu mai sunt de-acum obligați, așa cum era înainte, să notifice ASF cu privire la intenția de modificare a tarifelor de primă cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate.
De asemenea, tarifele de primă practicate sunt certificate acum de către un actuar (specialist în calcule statistice privitoare la asigurări și, în general, la probleme financiare) avizat de către ASF, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.
Înainte, legislația din domeniu prevedea că, în cazul modificării tarifelor de primă RCA, asigurătorii RCA transmiteau ASF, cel târziu cu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care acestea puteau fi practicate, un raport întocmit de către un actuar avizat, care certifica faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Potrivit referatului de aprobare ce a însoțit norma în forma de proiect, aceasta “are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ (Norma ASF nr. 20/2017 – n. red.) ce nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și/ sau fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4.075”.
Apoi, Norma ASF nr. 18/2022 stabilește că formularul de constatare amiabilă necesar în cazul unui accident rutier fără victime, în care sunt implicate cel mult două mașini, va putea fi completat, începând cu 15 octombrie, și electronic, nu doar pe hârtie, ca în prezent.