În perioada 02 februarie, ora 15.50 – 04 februarie, ora 07.20, pompierii militari bihoreni au desfășurat o misiune de salvare a unui bărbat căzut în fosa septică, șase operațiuni de stingere a incendiilor izbucnite pe raza județului și 55 de misiuni de acordare a primului ajutor calificat.

Salvare persoană

Sâmbătă, 02 februarie a.c., în jurul orei 15.50, pompierii militari din cadrul Stației Valea lui Mihai au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane căzute în fosa septică din curtea propriei gospodării, situate pe strada Arpad din localitate.

Ajunși la fața locului, pompierii militari au procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare a bărbatului aflat în stop cardio-respirator, care fusese scos din fosă înainte de sosirea echipajelor.

Victima, în vârstă de 46 de ani, a fost resuscitată cu succes și predată ulterior echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, care l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean.

  • Stingere incendii

În data de 02 februarie a.c., pompierii Detașamentului 1 Oradea au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Husasău de Criș, reușind să limiteze pagubele la aproximativ doi metri pătrați material lemnos. Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine.

 

Duminică, 03 februarie a.c., în jurul orei 12.20, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o gospodărie din localitatea Cociuba Mare. În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau la o afumătoare, cu pericol de propagare la o construcție auxiliară lipită de aceasta și la alte anexe aflate în apropiere.

Pompierii militari au acționat pentru stingerea focarelor și evacuarea animalelor (porcine) din construcția anexă care era inundată cu fum, reușind să împiedice extinderea flăcărilor la alte construcții din cadrul gospodăriei și să salveze patru din cele cinci animale.

În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de depozitarea cenușii și jarului nestins în apropierea materialelor combustibile, au ars afumătoarea și produse din carne din interiorul acesteia.

În aceeași zi, echipajele Detașamentului 2 de Pompieri Oradea și ale Secției de Pompieri Beiuș au stins incendiile produse la două terenuri virane situate în Oradea, pe strada Corneliu Baba, respectiv în localitatea Sâmbăta. Evenimentele, provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, nu s-au soldat cu pagube materiale, arzând vegetația uscată pe o suprafață totală de aproximativ două hectare.

 

În data de 04 februarie a.c., în jurul orei 03.30, Stația de Pompieri Săcueni a intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o seră situată în Diosig, pe strada Sucevei. Evenimentul, a cărui cauză probabilă a constituit-o un aparat electric de încălzit defect, s-a soldat cu arderea foliei ce acoperea sera.

 

Tot luni, 04 februarie a.c., în jurul orei 06.45, echipajele Stației de Pompieri Ștei au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Ferice, comuna Buntești.

În momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu ardere generalizată, la o magazie din cadrul gospodăriei, existând pericolul extinderii flăcărilor la o altă anexă.

Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit determinat de un cablu electric defect.

Ca urmare a producerii incendiului au ars magazia și bunuri depozitate în interiorul acesteia.

Misiuni desfășurate de echipajele SMURD

În perioada 02 – 03 februarie a.c., echipajele SMURD Bihor au desfășurat 55 de misiuni, intervenind pentru acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă victimelor celor două accidente rutiere la care au fost mobilizate şi unui număr de 53 de persoane care prezentau diverse afecţiuni: cefalee, intoxicație cu monoxid de carbon, stop cardio-respirator, hipertensiune arterială, fracturi, traumatisme, excoriaţii, plăgi, contuzii şi alte probleme de natură medicală.