Luni, 7 ianuarie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.

Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.

Ca urmare a abaterilor constatate în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 77 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 28.320 lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut cinci permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute două certificate de înmatriculare, au fost constatate patru infracțiuni și patru tamponări.

52 de sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, au fost sancționați șapte pietoni pentru traversări neregulamentare, trei sancțiuni au fost aplicate pentru punerea în circulație a unor autovehicule care prezentau defecțiuni tehnice, trei participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, iar 12 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.

*

           Oradea / Cercetat penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Luni, 7 decembrie a.c., la ora 22.30, pe strada Podului din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier Oradea din cadrul Poliției Municipiului Oradea au depistat în trafic un tânăr de 19 ani, din localitatea Marca, județul Sălaj, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorului autoturismului i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și în cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

Depistați în timp ce conducea fără permis sau cu permisul anulat.

Luni, 7 decembrie a.c., la ora 12.10, pe drumul județean 797, în localitatea bihoreană Toboliu, polițiștii Secţiei nr.5 de Poliție Rurală Oradea au depistat în trafic un localnic care conducea un tractor, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Luni, 7 decembrie a.c., la ora 15.15, polițiștii Postului de Poliţie Curtuişeni au depistat în trafic un localnic de 56 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având anulat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

În ambele cazuri a fost întocmit dosar penal.

*

RECOMANDĂRI ÎN ATENŢIA CONDUCĂTORILOR AUTO – CIRCULAŢIA ÎN CONDIŢII METEO NEFAVORABILE:

Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie sau a fulgilor de zăpadă, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. Atenţie deosebită  necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.

Un alt fenomen cu care şoferii se pot confrunta în aceste zile este ceaţa. Amintim faptul că toţi conducătorii auto sunt obligaţi prin lege ca în asemenea condiţii să utilizeze luminile de întâlnire şi de ceaţă (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă).

Reamintim obligaţia conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.