Miercuri, 30 ianuarie a.c., în intervalul orar 08.00 – 14.00, polițiștii Serviciului de Ordine Publică, cei ai Serviciului Rutier, cei ai Poliției Municipiului Salonta din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au acționat, în sistem integrat, pe raza municipiului Salonta și în localitățile adiacente, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, ai Serviciului pentru Imigrări al județului Bihor și de la Serviciul Județean de Poliție Transporturi Bihor pentru a verifica legalitatea transporturilor de animale vii, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, a delictelor silvice și pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică în rândul comunității locale.

În cadrul acțiunii, în care au fost angrenați 41 de polițiști și de reprezentanți ai insitutuțiilor de aplicare a legii implicate, au fost legitimate 165 de persoane, au fost efectuate controale la 19 societăți comerciale, au fost controlate 104 autovehicule și au fost efectuate verificări privind sistemele de securitate și asigurarea cu pază umană la 13 obiective din municipiul Salonta. De asemenea, în cadrul acțiunii au fost efectuate controale în două trenuri de călători.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 38 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 24.500 lei, din care două conform prevederilor H.G. nr.984/2005  privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cinci la Legea nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, una conform prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, una la Legea nr.349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun și 29 conform prevederilor O.U.G. nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Totodată, în cadrul acțiunii au fost confiscați 18,64 metri cubi de cherestea de rășinoase, în valoare de 12.451 de lei.

În cadrul controalelor efectuate în cadrul acțiunii, miercuri, 30 ianuarie a.c., în jurul orei 09.10, pe D.N. 79, în localitatea Gepiu, județul Bihor, a fost depistat în trafic un bărbat de 45 de ani, din localitatea Căjvana, județul Suceava, care transporta cu o autoutilitară 13 viței și un alt bărbat de 46 de ani, din aceeași localitate, care transporta, cu o altă autoutilitară, alți 11 viței.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că autoutilitarele cu care erau transportate animalele nu deţineau autorizaţii pentru transport de animale vii, emise de Direcţia Sanitară Veterinară. În consecință, cei doi suceveni au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 6.000 lei fiecare, conform prevederilor H.G. nr.984/2005 modificată.

De asemenea, în urma controlului efectuat la o societate comercială cu sediul în localitatea Livada de Bihor, în urma efectuării stocurilor scriptice şi faptice la depozitul societății din localitatea Tărian, s-a constatat că agentul economic respectiv deținea 18,64 metri cubi de cherestea de rășinoase fără documente de proveniență legală.

Societatea comercială în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 3.000 lei, conform prevederilor Legii nr.171/2010, iar cheresteaua fără documente de proveniență, în valoare de 12.451 lei, a fost confiscată.