În cadrul ședinței Consiliului Local de joi, 13 iunie, a fost aprobată documentația necesară atestării municipiului Oradea ca stațiune turistică de interes național și depunerea acesteia la Ministerul Turismului.

Având în vedere concentrarea mare de resurse naturale și antropice, zonele pentru care se dorește obținerea statutului de stațiune turistică sunt: zona centrală a Municipiului Oradea, cu monumentele istorice, începând de la Bazilica Romano-Catolică, strada pietonală centrală, cu tot ce înseamnă centrul istoric și mergând până la Universitate, și zona coridorului verde al Crișului Repede, pornind de la Podul Mareșal Prezan, Aquapark-ul Nymphaea, lunca Crișului, Dealul Ciuperca, Parcul Brătianu, traversând zona centrală, până la Ștrandul Ioșia.

De coordonarea înregii proceduri se va ocupa Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR).

„În continuare, APTOR va trimite Hotărârea Consiliului Local către Ministerul Turismului și va aștepta un răspuns sau eventuale clarificări dacă va fi cazul. Dacă solicitarea va fi aprobată de Ministerul Turismului și avizată de celelate ministere implicate în astfel de proceduri, urmează să fie emisă o Hotârâre de Guvern care va încheia astfel procesul atestării municipiului Oradea ca stațiune turistică de interes național”, a precizat dl. Mihai Jurca – directorul APTOR.

Așa cum se știe, municipiul Oradea alături de alte entități, este membru fondator al Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), scopul acesteia fiind stimularea și sprijinirea dezvoltări locale, regionale și naționale prin inițiative, activități și măsuri care să crească numărul de turiști, să dezvolte și să promoveze turismul din Oradea și regiune, precum și să realizeze sau să acorde suportul necesar elaborării și implementării strategiilor de dezvoltare a turismului local, regional și național ținând cont de principiile turismului durabil.

„Prin obținerea statutului de stațiune turistică de interes național, Municipiul Oradea va avea avantajul de a putea accesa fonduri europene și guvernamentale care altfel nu ar putea fi accesate și, de asemenea, s-ar consolida imaginea de oraș turistic, fiind puse în valoare, alături de patrimoniul arhitectural al orașului, și posibilitățile de tratament balnear pe care le oferă municipiul”, a precizat primarul Ilie Bolojan.