Durerea lombară sau lombalgia reprezintă un simptom datorat în mod frecvent afectării structurilor osoase și articulare a coloanei vertebrale lombare. Traumatismele, inflamațiile, infecțiile și procesele tumorale la nivelul vertebrelor și suprafețelor intraarticulare componente ale coloanei lombare sunt câteva dintre etiologiile care determină lombalgie.
Tipul, localizarea și severitatea simptomelor durerilor lombare diferă și depind de cauza ce le determină.
Durerile lombare pot fi clasificate astfel:
Durerea mecanică – cel mai comun tip de durere de spate, durerea mecanică este cauzată în primul rând de mușchi, apoi de ligamente, articulații sau oase din jurul coloanei vertebrale. Acest tip de durere are tendința de a apărea în zona lombară, poate chiar și la nivelul feselor sau în partea de sus a picioarelor. Durerea mecanică poate fi resimțită în mod diferit, în funcție de mișcările executate – mers, aplecat în față / spate, stat în șezut, întins pe spate.
Durerea radiculara – acest tip de durere apare atunci când o terminație sau o rădăcină a unui nerv este comprimată sau inflamată. Durerea radiculară poate să iradieze către posterior sau picioare. Aceasta apare sub forma unui șoc electric, a unui junghi sau a senzației de arsură, adesea asociată cu amorțeala sau slabiciune musculară (sciatica). În cele mai multe cazuri, durerea radiculară apare pe o singură parte a corpului.
Durere intensă după trezire și ameliorate după deplasare – mulți pacienți se confruntă cu genul acesta de dureri, caracterizându-le ca fiind mai intense dimineața. Durerea de dimineață este cauzată de perioade mai lungi de repaus, scăderea fluxului sanguin din timpul somnului și poate fi influențată de calitatea saltelei pe care dormi. Dacă durerea se remite sau scade în intestitate după mișcare cel mai probabil este o durere determinată de o patologie reumatică.
Principalele afectiuni ce determina aparitia durerilor lombare:
- Presiunea asupra rădăcinilor nervilor din canalul vertebral.
Presarea rădăcinilor nervoase poate fi dată de o hernie de disc, cauzată de multe ori, de vibrații sau mișcări greșite repetate (ca în cazul mersului cu mașina sau al activității sportive, sau când se ridică greutăți într-o pozitie greșită) sau de o întindere bruscă și puternică, sau de o presiune crescută asupra zonei lombare.
- Osteoartrita ce apare, de obicei, odată cu înaintarea în vârstă;
- Spondiloliza și spondilolisteza, defecte ale vertebrelor ce determină o vertebră să alunece peste alta fiind agravată de anumite activități;
- Stenoza vertebrală sau subțierea canalului vertebral, ce se dezvoltă odată cu vârsta;
- Deformarea coloanei vertebrale, inclusiv curbarea acesteia cum ar fi scolioza sau cifoza (daca nu sunt severe, acestea cauzează foarte rar simptome);
- Fracturi prin compresie, mai frecvent întâlnite la femeile trecute de menopauză cu osteoporoza, sau după utilizarea corticosteroizilor pe termen lung;
- Fracturi ale vertebrelor cauzate de o presiune puternică, cum ar fi cea cauzată de un accident de mașină sau bicicletă, o lovitură directă asupra coloanei vertebrale, sau comprimarea acesteia.
Alte probleme medicale ce pot determina dureri similare cu durerile lombare:
- Durerile lombare pot fi determinate de:
- infecțiile de tract urinar, litiaza renală;
- boala pelvină inflamatorie, afecțiuni ale prostatei;
- anevrismul aortic;
- ulcerul peptic, pancreatita;
- afecțiuni ale vezicii biliare;
- afecțiuni ale tractului urinar.
2. Problemele cervicale mai puțin obișnuite ce determină dureri lombare: spondilita anchilopoetica, infecții bacteriene, tumori la nivelul coloanei vertebrale sau metastaze, boala Scheurmann)
IMPORTANT: Informațiile din acest articol sunt recomandări generale cu caracter informativ, facultativ, ce nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist.
Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala