Instituţia Prefectului Bihor a anunţat că, în cursul zilei de luni, la Oradea va ajunge o primă tranşă de peste 1.200 de salopete de risc biologic şi peste 2.000 de măşti FFP2, în cadrul măsurilor integrate din domeniul medical.

Potrivit unei informări transmise de purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, la nivelul spitalelor din Oradea s-a efectuat identificarea tuturor stocurilor, s-a evaluat necesarul de materiale luând în considerare noile prevederi privind procedurile din spitale şi s-a stabilit efectuarea centralizată a achiziţiilor, din surse interne şi externe, de materiale sanitare, medicamente şi echipamente de protecţie. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Repartiţia materialelor achiziţionate se va face de către o comisie pentru spitale alcătuită din reprezentanţi ai Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi ai UPU-SMURD. În caz de necesitate, se pot face urgent transferuri cu materiale şi medicamente de la un spital la altul.

Dorel Ţîrţ a mai informat că se efectuează o serie de măsuri de ordine publică dispuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor (CJSU Bihor), sub coordonarea prefectului Dumitru Ţiplea.

Acestea se referă la măsuri specifice stradale de ordine şi siguranţă publică; verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu; respectarea ordinii şi siguranţei publice în zonele limitrofe locaţiilor de carantină; preluarea şi însoţirea convoaielor pe căile rutiere, către locaţiile de carantinare sau punctele de ieşire către judeţele limitrofe, precum şi sprijinirea anchetelor epidemiologice realizate de personalul DSP.

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Bihor (CJCCI Bihor), operaţionalizat prin dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, este în permanentă legătură cu persoanele carantinate. Aici au fost angrenate echipaje pentru preluarea, direcţionarea şi soluţionarea tuturor situaţiilor sesizate la cele două linii telefonice dedicate: 0259 467 909, respectiv 0259 412 129.