77,4% dintre respondenți au declarat că salariul reprezintă principalul motiv pentru care doresc să își schimbe profesia.

Aproximativ 60% dintre angajații români vor să facă reconversie profesională în următorul an, în principal pentru un salariu mai bun, dezvoltare profesională, dar și trecerea spre munca remote sau hibrid, arată un sondaj de specialitate.

Potrivit sondajului efectuat de o platformă de recrutare, 6 din 10 angajați plănuiesc să schimbe domeniul de activitate în 2025.

Doar 23% dintre respondenți au declarat că au un plan de dezvoltare profesional pe care îl urmăresc. 33% dintre aceștia au schițat un plan.

„Vedem un procent mare de angajaţi care deja sunt hotărâţi să facă o mişcare clară în direcţia reconversiei profesionale în viitorul imediat. Se uită nu doar la domeniile care se dezvoltă, dar şi la competenţele pe care le cere piaţa astfel încât să îşi crească şansele de angajare şi peste 5 sau 10 ani de acum încolo.

Candidaţii încep să fie tot mai conectaţi la industriile în care vor să lucreze şi să înţeleagă faptul că va trebui să se adapteze la schimbările permanente care apar în domeniul lor de activitate sau în domeniile conexe”, a declarat Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul platformei de recrutare eJobs, citată în comunicat.

Salariul, principalul motiv de reconversie profesională

77,4% dintre respondenți au declarat că salariul reprezintă principalul motiv pentru care doresc să își schimbe profesia, iar 43,4% sunt motivați de o mai bună dezvoltare.

38,5% şi-ar dori să aibă un stil de lucru flexibil, respectiv să poată munci remote sau hibrid şi aproape la fel de mulţi caută mai multă stabilitate.

„Cei care lucrează deja la dezvoltarea profesională sunt motivaţi în primul rând de dorinţa de a ţine ritmul cu schimbările din piaţă, dar şi de beneficiile pe care învăţarea continuă le are. Astfel, cei care au urmat cursuri în acest sens observă schimbări importante în cariera lor. 23,5% au început să fie implicaţi în proiecte noi, 14,2% au făcut, împreună cu managerul direct, un nou plan astfel încât să dobândească noi abilităţi pentru a avansa. 8,1% au primit o mărire de salariu la jobul actual, iar 7,6% şi-au găsit deja un job mai bun într-o altă companie”, a afirmat Raluca Neagu, directorul general al platformei online de cursuri Skillab România.