Peste 11.500 de artişti, printre care Thom Yorke de la Radiohead, Bjorn Ulvaeus de la ABBA, actriţa Julianne Moore sau scriitorii Harlan Coben şi Kazuo Ishiguro, au semnat o petiţie publicată marţi, care trage un semnal de alarmă cu privire la utilizarea creaţiilor lor pentru a alimenta algoritmii inteligenţei artificiale (AI), informează miercuri AFP.
„Utilizarea fără autorizaţie a creaţiilor artistice pentru a antrena inteligenţa artificială generativă este o ameninţare majoră şi nedreaptă la adresa mijloacelor de trai ale celor care au creat aceste opere şi nu ar trebui permisă”, afirmă autorii textului petiţiei, care este încă deschisă semnăturilor.
La Hollywood, marile studiouri au folosit inteligenţa artificială în ultimii ani pentru a readuce la viaţă vedete decedate, pentru a genera imagini ale figuranţilor în scenele de luptă sau chiar pentru a ajuta la scrierea scenariilor.
Actorii americani Julianne Moore, Kevin Bacon sau Sean Astin (Sam Gamgee în „Stăpânul Inelelor”) se numără printre semnatari.
Sectoarele muzicii şi literaturii se confruntă cu aceleaşi provocări, cu piese şi poveşti generate graţie inteligenţei artificiale generative, care poate produce toate tipurile de conţinut pe baza unei simple solicitări în limbajul obişnuit.
Petiţia a fost iniţiată de compozitorul şi fostul angajat al industriei AI Ed Newton-Rex, conform cotidianului britanic The Guardian. El susţine că firmele specializate utilizează conţinut protejat de drepturi de autor fără a plăti pentru acesta, pentru a alimenta algoritmii care au nevoie de aceste date pentru a genera conţinut nou, denunţând un procedeu „dezumanizant” pentru artişti.
Thom Yorke, Bjorn Ulvaeus, Jason Kay (Jamiroquai), John Rutter, Max Richter sau Robert Smith (The Cure) au semnat petiţia alături de alţi muzicieni.
De asemenea, printre semnatarii petiţiei s-au numărat mai mulţi romancieri, precum laureatul premiului Nobel pentru Literatură Kazuo Ishiguro, autorul de thrillere de succes Harlan Coben, scriitoarea Madeline Miller sau autorul James Patterson.
Anul trecut, mai mulţi artişti, printre care scriitorii John Grisham, Jodi Picoult sau George R.R. Martin, au intentat un proces împotriva OpenAI (ChatGPT) pentru „furt sistematic la scară largă”.
Mai multe vedete de la Hollywood, cum ar fi Pedro Pascal, Jane Fonda şi Mark Hamill, au susţinut luna trecută o lege pentru reglementarea AI în California, care a fost în cele din urmă blocată de guvernatorul Gavin Newsom.
Alţi artişti au ales, însă, să colaboreze. Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) a anunţat săptămâna trecută un parteneriat cu actorul Casey Affleck şi cu studioul de filme horror Blumhouse pentru testarea unui software de generare de filme cu ajutorul AI. AGERPRES