Senatorul Robert Cazanciuc a anunțat că a depus o inițiativă legislativă la Camera Deputaților pentru modificarea a două legi importante: Legea pentru alegerea președintelui României și Legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale (CCR). Acesta consideră că legile, adoptate acum peste 20 de ani, nu mai răspund cerințelor societății actuale, fiind influențate de interese politice, strategice și social-economice din perioada post-revoluționară.

Cazanciuc susține că modificările propuse urmăresc asigurarea dreptului la un proces echitabil, în care părțile să poată fi prezente și să își susțină cauza. În prezent, judecarea contestațiilor referitoare la candidaturi de către plenul CCR se face fără prezența părților, ceea ce poate fi considerată o încălcare a garanțiilor constituționale și a Convenției europene a drepturilor omului.

Inițiativa are scopul de a păstra activitatea CCR în vârful ierarhiei instituționale a statului român, abilitând-o să vegheze la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui țării, verificând modul în care organismele implicate în procedura electorală au respectat dispozițiile constituționale și legale în materie.

Sursa: Newsinn