Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunţe marţi în Parlamentul European componenţa viitoarei sale echipe, după demisia abruptă a francezului Thierry Breton, transmite AFP.
În scrisoarea sa de demisie postată pe X, fostul comisar pentru piaţa internă a UE a spus că Von der Leyen a cerut Parisului să numească o altă persoană în locul său, în schimbul unui ‘presupus portofoliu mai influent pentru Franţa’.
Breton a mai afirmat că acest ‘troc politic’ a fost făcut ‘din motive personale’ pe care Von der Leyen nu le-a discutat în mod direct cu el ‘în nicio ocazie’.
Fostul candidat francez, care a criticat în mod public modul de conducere al lui Von der Leyen în timpul recentelor alegeri pentru Parlamentul European, a spus că aceasta este ‘încă o dovadă a guvernanţei discutabile’ în Comisie.
Von der Leyen a fost des criticată de oponenţii săi pentru modul centralizat în care conduce executivul UE.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei a refuzat să comenteze cu privire la conţinutul public al scrisorii lui Breton şi la atacul acestuia la modul de conducere al politicienei conservatoare germane.
Demisia surpriză a lui Breton s-a adăugat speculaţiilor în timp ce Von der Leyen are dispute cu statele membre în privinţa portofoliilor, încercând să pună în balanţă factori geografici şi politici.
Procesul fusese deja întârziat din cauza unei dispute interne în Slovenia cu privire la desemnarea candidatului în viitoarea Comisie.
O problemă este şi portofoliul care îi va atribuit candidatului italian Raffaele Fitto, membru al partidului Fraţii Italiei al prim-ministrului Giorgia Meloni.
Meloni nu a susţinut-o pe Von der Leyen pentru un al doilea mandat, însă şefa Comisiei trebuie să ţină cont de riscul ca Italia să devieze şi mai mult spre dreapta în opoziţia faţă de UE, la fel ca Ungaria.
Problema se complică şi mai mult din cauza solicitării lui Von der Leyen ca statele membre să desemneze atât un bărbat, cât şi o femeie pentru posturile din viitoarea Comisie, astfel încât să se asigure paritate de gen în rândul celor 26 de comisari.
Von der Leyen a făcut o excepţie pentru statele UE care au dorit să îşi nominalizeze comisarul actual pentru un nou mandat, aşa cum a fost cazul cu Breton.
Totuşi, majoritatea statelor membre au ignorat solicitarea şi au nominalizat un singur candidat, în cele mai multe cazuri un bărbat.
Nu există niciun fel de cerinţă legală în tratatele UE de desemnare atât a unui candidat, cât şi a unei candidate.
După demisia surpriză a lui Breton, Palatul Élysée a anunţat nominalizarea lui Stéphane Séjourné, ministrul de externe la final de mandat. AGERPRES