Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la „BBB minus” cu perspectivă stabilă, informează un comunicat de presă.

„Ratingul ‘BBB minus’ atribuit României este susţinut de calitatea de ţară membră UE şi intrările de capital asociate care susţin convergenţa veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică. PIB-ul per capita şi indicatorii de dezvoltare umană sunt peste cele ale altor ţări din categoria ‘BBB’. Însă acestea sunt contracarate de deficitele bugetare şi de cont curent mai mari decât ale altor ţări din aceeaşi categorie, un istoric modest cu privire la consolidarea fiscală, rigidităţi bugetare crescute şi o poziţie ridicată de debitor extern”, susţine Fitch Ratings. 

Analiştii Fitch estimează că deficitul bugetar al României, în 2023, a fost practic neschimbat comparativ cu 2022, la 6,1% din PIB, cu mult peste ţinta iniţială a guvernului, de 4,4% din PIB. „Ne-am revizuit în sus traiectoria de deficit pe termen mediu, având în vedere poziţia de pornire mai puţin favorabilă şi majorările semnificative de pensii din lunile ianuarie şi septembrie 2024”, avertizează analiştii.

Fitch prognozează că România va înregistra un deficit guvernamental de 6% în PIB în 2024 şi unul de 6,4% în 2025.

„Ne aşteptăm la o consolidare fiscală semnificativă pe termen mediu, ajutată de reintroducerea regulilor fiscale europene, chiar dacă sunt riscuri semnificative în jos, având în vedere incertitudinile actuale cu privire la planurile fiscale după alegeri şi recentele derapaje fiscale care au afectat în mod negativ credibilitatea politicilor”, precizează analiştii Fitch.

De asemenea, Fitch se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o creştere de 3% în 2024 şi 2025, după ce în 2023 a încetinit până la 2%. „Intrările mari de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune şi noul cadru financiar multianual (2021-2027) şi fondurile de revenire şi rezilienţă, vor rămâne motoarele importante de creştere şi investiţii pe termen mediu. Totodată, fondurile UE ar urma să îmbunătăţească potenţialul de creştere al economiei, accelerând procesul de recuperare până la nivelul UE”, susţin analiştii Fitch.

Printre factorii care ar putea conduce la o retrogradare a ratingului României, Fitch menţionează un eşec în consolidarea fiscală pe termen mediu, care să conducă la o creştere semnificativă a raportului datorie publică/PIB. În schimb, o reducere susţinută a deficitului bugetar care sprijină o reducere a raportului datorie publică/PIB ar putea conduce la o îmbunătăţire a ratingului suveran al României.