Încetul cu încetul, iarna începe să-și revendice drepturile în România. Pentru a știi la ce să ne așteptăm în zilele, dar și săptămânile următoare, Elena Mateescu, șefa ANM, a vorbit la Realitatea PLUS despre evoluția vremii, iar datele sunt surprinzătoare, în sensul că oamenii din multe zone din țară trebuie să-și pregătească cojoacele, iar copiii săniile.
„Vom vorbi de o perioada apropiată de normalul termic al datei din calendar pe termen scurt, adică valori la nivelul maximelor in general cuprinse între 7 până la 13 – 14 grade Celsius, inclusiv în Capitală. Vom avea minime între – 5 în zonele depresionare din estul Transilvaniei și până la 5- 6 grade în partea de sud est, adică în zona litoralului.
Însă sfârșitul săptămânii va aduce o scădere în ceea ce privește regimul de temperatură și este posibil să consemnăm valori chiar de 0 grade la nivelul maximelor, în regiunile intracarpatice până la cel mult 10 grade în zonele mai joase de relief.
În același timp vorbim de o extindere a ariei precipitațiilor pe parcursul zilei de joi. Pentru sfârșitul de săptămână vorbim de lapoviță și ninsori cu precădere la munte, intensificări ale vântului cu viteze la rafală la altitudini mai mari de 1500 de metri de 60-80 kilometri pe oră. În restul țării vom avea viteze mai moderate, 45-50 kilometri pe oră și cantități de apă care vor depăși 20-25 litri me petru pătrat”, a spus Elena Mateescu.
„Avem o prognoză doar până la mijlocul primei luni din această iarnă, acele estimări care ne duc până în jurul datei de 15 decembrie și pentru prima jumătate, așa cum arată informațiile din punctul de vedere al regimului de temperaturi și al cantităților de precipitații, probabiulitatea să ne apropiem de normalul termic poate să aducă un strat de zăpadă la acel moment cu precădere în zona montană”, a mai spus șefa ANM.