Surse au declarat că România ar putea scăpa de Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV) pe justiție. Comisia Europeană a făcut deja această recomandare din toamna anului trecut.

Comisia Europeană a recomandat în raportul din 22 noiembrie 22 ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în cazul României. După 15 ani de monitorizări, raportul Executivului UE este pozitiv.

De acum înainte, Comisia nu va mai monitoriza sau raporta cu privire la România în cadrul MCV, dar monitorizarea va continua în cadrul raportului anual privind statul de drept.

Colegiul Comisarilor a adoptat concluziile ultimului raport MCV, notând că ”obiectivele de referință din cadrul mecanismului de cooperare și verificare sunt îndeplinite în mod satisfăcător”.

Comisia precizează că justiția va fi monitorizată mai departe în cadrul mecanismului privind statul de drept, care condiționează fondurile europene de respectarea unor valori precum independența justiției și libertatea presei.

Decizia din 2022 a Comisiei Europene a venit după ce Parlamentul a adoptat pachetul celor trei legi ale justiției, fără a mai aștepta însă opinia Comisiei de la Veneția. Comisia de la Veneția a criticat într-o opinie publicată vineri, 18 noiembrie, mai multe aspecte din legile justiției.

În comunicatul Comisiei Europene, singura referire la acest lucru este că ”a luat act de angajamentul României de a ține seama în cea mai mare măsură de avizul Comisiei de la Veneția, cu privire la legile justiției și, în general, în cazul în care sunt necesare acțiuni suplimentare”.