Este alertă maximă la granița României. Populația din satele românești de la Dunăre, de la granița cu Ucraina, relatează că „nu se simt în siguranță” cu bombardamentele repetate ale rușilor atât de aproape de teritoriul României.

Este alertă maximă la granița României cu Ucraina. În ultimele zile, rușii au atacat permanent porturile de la Dunăre ale Ucrainei. Un nou atac al rușilor a avut loc marți spre miercuri la granița Ucrainei cu România – a fost bombardat portul Chilia Nouă. Au fost raportate numeroase explozii și la Chilia Nouă după atacurile din ultima perioadă asupra porturilor Reni și Ismail de peste Dunăre.

În Plauru, sat din comuna Ceatalchioi, județul Tulcea, puținii locuitori rămași pot auzi sirenele bombelor care răsună în Izmail de mai multe ori pe săptămână, relatează Reuters. Sătenii spun că se tem ca drona „să nu se rătăcească de la granița cu Ucraina”, relatează agenția de presă.

Daniela Tănase, localnică, a împărtășit din îngrijorările celor din Plauru. Aceasta a declarat că sirenele sunt ignorate în timpul zilei, însă noaptea localnicilor le este teamă.

La fel și apicultorul Gabi Popescu. Acesta a mărturisit că, în ciuda asigurărilor guvernamentale că România este protejată prin apartenenţa sa la NATO, nu se simte în siguranță.

„Vreau să spun că nu mă simt în siguranţă aici. Sunt pe malul românesc şi nu mă simt în siguranţă”, a declarat Gabi Popescu, marți, 5 septembrie, pentru Reuters.

Gabi Popescu își aduce stupii la Plauru din centrul țării de șase ani. Acesta a povestit că, pescuind marți pe malul românesc al Dunării, a putut vedea barjele încărcând cereale în portul fluvial ucrainean Izmail, la o zi după ce Rusia a lansat al treilea atac asupra porturilor ucrainene.

„Am numărat cinci explozii, trei foarte puternice”, a spus Popescu despre exploziile din noaptea precedentă. Apicultorul 

Îngrijorările din ce în ce mai mari ale celor care se află la câteva sute de metri de zona frontului vin după ce anul trecut s-a produs cel mai dramatic incident în țările vecine Ucrainei de la începutul războiului, notează Reuters. Doi oameni au fost uciși de o rachetă care a căzut în Polonia pe 15 noiembrie 2022. Aliații NATO, inclusiv Polonia au anunțat ulterior că nu a fost o rachetă rusească, ci ucraineană. Potrivit informațiilor de la acea dată, a fost vorba despre o rachetă ucraineană de apărare aeriană ce a fost trasă greșit.

Bombardamentele rușilor s-au intensificat în zonele de graniță ale Ucrainei, în porturile de la Dunăre, mai ales de la retragerea Rusiei din Acordul pentru exportul și tranzitul de cereale din Ucraina, relatează Reuters. Iar Dunărea a devenit principala rută a Ucrainei pentru tranzitul cerealelor, după ce accesul la porturile sale a fost interzis de Rusia, din 15 iulie.  De atunci, Rusia a atacat în mod repetat porturile fluviale Izmail și Reni ale Ucrainei. Acordul pentru culoarul de tranzit al cerealelor a fost negociat de ONU și Turcia.

Ucraina susține că dronele rusești ar fi detonat pe teritoriul României, fapt infirmat de autoritățile din România, amintește Reuters.

Atacurile asupra porturilor fluviale ale Ucrainei, la doar sute de metri de granița cu România, au crescut riscurile de securitate pentru NATO, mai scrie Reuters.

În cel mai recent atac al rușilor, de la Chilia Nouă, o persoană a murit. Localnicii au surprins atacurile, iar mai mulți români din Chilia Vechie au auzit bombardamentele de peste Dunăre. 

@laurababencu4

#rozboi #chilianouă #ucrania🇺🇦 #fyp #fy

♬ sunet original – Laurici

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări, marți, după atacurile repetate ale rușilor din apropierea graniței cu Ucraina că „avem control total asupra spațiului nostru național. Vă pot spune că nicio bucată, nicio dronă și nicio parte dintr-un dispozitiv nu a aterizat în România.

„Dar, da, suntem îngrijorați, pentru că aceste atacuri au loc foarte aproape de granița cu România. Mi s-a spus… astăzi că au fost atacuri verificate la 800 de metri de granița noastră, deci foarte, foarte aproape”, a mai precizat Iohannis.

Atacuri rusești, la 800 de metri de granița noastră – Iohannis: „Au fost foarte aproape. Suntem însă alerți”

Ucraina a raportat de mai multe ori în timpul războiului că arme rusești suspectate au survolat sau s-au prăbușit în vecini, inclusiv în membrii NATO, mai notează Reuters.