Anunț oficial de la Bruxelles: România este pregătită să adere la Schengen.
Comisia Europeană a precizat într-un comunicat oficial că încep procedurile pentru aderarea României la spațiul Schengen. Anunțul vine înaintea importantului Consiliu JAI pe Schengen ce va avea loc pe 8 iunie.
Comisia Europeană anunță că a demarat procedurile pentru aderarea la Spațiul Schengen a României și Bulgariei.
Bruxelles a anunțat că se colaborează cu președinția Consiliului UE pentru a face cât mai rapid posibilă aderarea României și Bulgariei.
„Bulgaria și România sunt pregătite să adere pe deplin la Spațiul Schengen. Ambele țări îndeplinesc criteriile din 2011. Bulgaria și România au acționat ca actori-cheie în Spațiul Schengen. Colaborăm îndeaproape cu Președinția Consiliului pentru ca o decizie să fie luată cât mai curând posibil”, anunță Comisia Europeană, pe contul oficial de Twitter.
Președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene este deținută de Suedia până la 30 iunie 2023, apoi fiind preluată de Spania.
Admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen se numără printre prioritățile fixate de Comisia Europeană pentru reuniunea Consiliul JAI pe Schengen din 8 iunie.
În cel de-al doilea raport pe tema stadiului Schengen pe 2023, publicat la mijlocul acestei luni, Bruxelles a subliniat că „este o așteptare legitimă și o promisiune europeană” – conform aquis-ului Schengen – ca ambele state să fie admise deplin în spațiul în care control la granițe este eliminat.
„Comisia face apel încă o dată la Consiliu să întărească unitatea europeană și să permită României și Bulgariei să adere deplin la Schengen”, preciza într-un din cele șapte priorități-cheie transmise de Comisia Europeană (CE) ca bază a discuțiilor care vor avea loc în Consiliul Schengen în 8 iunie.
Ultimul Consiliu JAI la care s-a votat pentru lărgirea Spațiului Schengen a avut loc pe 8-9 decembrie 2022. Atunci, Austria a respins aderarea României, iar Olanda a Bulgariei. și a fost votată aderarea Croației în Schengen. Cancelarul austriac a votat negativ pentru aderarea României, iar Olanda a dat și ea un vot negativ, deși a anunțat că aprobă aderarea în cazul României, dar țara noastră și Bulgaria sunt la pachet pentru Schengen.