Ministrul Mediului, Tanczos Barna, estimează că în acest an sute de mii de gospodării din România vor beneficia de programul de instalare a panourilor fotovoltaice cu sprijin financiar de la bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Anul trecut, aproape 40.000 dintre cele 45.000 de dosare depuse au fost aprobate, celelalte aproximativ 5.000 fiind considerate ”nefinanţabile”.

”Nu ai cum să finanţezi toate ideile posibile şi imposibile. Este nevoie, în primul rând, de finanţare pentru fotovoltaice. Anul acesta am finalizat aproape 40.000 de cereri de finanţare din cele 45.000 – grosso modo, 5.000 au fost respinse fiind nefinanţabile, 39 virgulă ceva de mii au fost decise ca fiind finanţabile – şi 40.000 de gospodării din România vor avea aceste sisteme fotovoltaice finanţate 90% de la bugetul AFM (Administraţiei Fondului pentru Mediu – n.r.). Anul acesta vom descentraliza programul, împreună cu autorităţile locale aş dori să implementăm la câteva sute de mii de gospodării acest program. Am stabilit încă de anul trecut că asigurăm finanţare pentru un asemenea program, la o scară mult mai mare decât până acum şi aici lucrăm împreună cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor, pentru a ajuta sute de mii de familii să-şi monteze aceste sisteme fotovoltaice”, a declarat la TVR Info, luni seară, ministrul Mediului.

El a estimat că aproximativ 200.000 de beneficiari vor putea primi, anul acesta, subvenţii de la bugetul de stat pentru a-şi instala panouri solare, cu capacitate de trei kilowaţi.

În ceea ce priveşte propunerea privind implementarea, la nivelul Ministerului Mediului, a unui program de tip Rabla care să se aplice centralelor termice, Tanczos Barna a afirmat că aceasta este încă in discuţii, nefiind luată o decizie.

 

Sursa: Adevarul Zilei