În perioada  14 – 17 iunie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.

Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic la sfârșit de săptămână, au fost aplicate 275 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 103.115 lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 34 de permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute nouă certificate de înmatriculare, au fost constatate 12 infracțiuni și 26 de tamponări.

129 de sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 36 de pietoni au fost sancționați pentru traversări neregulamentare, au fost sancționați 20 de bicicliști, 19 participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, 15 sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, au fost sancționate trei depășiri neregulamentare, iar 53 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.

*

Cercetați penal pentru conducere sub influența alcoolului.

Luni, 17 iunie a.c., la ora 21.19, pe strada Eroilor din municipiul Marghita, polițiștii rutieri din Marghita au depistat în trafic un localnic de 36 de ani, în timp ce conducea o autoutilitară, având o concentrație alcoolică de 1,91 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Duminică, 16 iunie a.c., la ora 00.10, pe drumul comunal 4, în localitatea bihoreană Tarcea, polițiștii din Valea lui Mihai au depistat în trafic un bărbat de 59 de ani, din Valea lui Mihai, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, duminică, 18 iunie a.c., la ora 02.10, pe drumul județean 108/I, în  localitatea bihoreană Şuncuiuș, polițiștii Secției nr.1 de Poliție Rurală Borod au depistat în trafic un localnic de 46 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Sâmbătă, 15 iunie a.c., la ora 07.36, pe strada Matei Corvin din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Oradea au depistat în trafic un bărbat de 63 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tot sâmbătă, 15 iunie a.c., la ora 02.30, pe strada Mihai Eminescu din municipiul Salonta, polițiștii rutieri din Salonta au depistat în trafic un localnic de 28 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și în fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

Fânațe / Depistat în timp ce conducea sub influența substanțelor psihoactive.

Sâmbătă, 15 iunie a.c., la ora 04.00, pe D.N. 75, în localitatea bihoreană Fânațe a fost depistat în trafic un bărbat de 37 de ani, din localitatea Ștei, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, existând suspiciunea că se afla sub influența unor substanțe psihoactive.

Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor cu efect psihoactiv.

În cauză a fost întocmit dosar penal.

*

Briheni / Cercetat penal pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului.

Vineri, 14 iunie a.c., la ora 16.20, pe drumul comunal 243,  la ieșirea din localitatea bihoreană Briheni, polițiștii Secției nr.10 de Poliție Rurală Ștei au depistat în trafic un bărbat de 34 de ani, din comuna Lunca, județul Bihor, în timp ce conducea o autoutilitară, având o concentrație alcoolică de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul de 34 de ani, nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Conducătorului autoutilitarei i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar în cauză a fost întocmit dosar penal.

*

          La volan, fără permis.

Duminică, 16 iunie a.c., pe drumul județean 764, în localitatea bihoreană Bunteşti, polițiștii rutieri din Beiuș au depistat în trafic un tânăr de 21 de ani, din comuna Pietroasa, județul Bihor, în timp ce conducea un scuter, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Sâmbătă, 15 iunie a.c., la ora 20.10, pe strada Matei Corvin din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Oradea au depistat în trafic un bărbat de 41 de ani, din comuna Roșiori, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Duminică, 16 iunie a.c., la ora 02.19, pe strada Primăriei din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Oradea au depistat în trafic un bărbat de 25 de ani, din comuna Olcea, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și având o concentrație alcoolică de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal.

*

Poiana / Depistat în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat.

Vineri, 14 iunie a.c., la ora 09.30, pe drumul comunal 261, în localitatea bihoreană Poiana a fost depistat în trafic un bărbat de 66 de ani, din comuna Criștioru de Jos, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

RECOMANDĂRI PREVENTIVE

ADRESATE CONDUCĂTORILOR AUTO:

Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!

– Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!

– Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă, ninsoare sau ceaţă densă!

– Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;

– Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;

– Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

– Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!

– Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule!