În perioada 19 – 21 iulie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.

Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.

Ca urmare a abaterilor constatate la sfârșit de săptămână, au fost aplicate 244 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 109.980 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 37 de permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute 16 certificate de înmatriculare, au fost constatate 21 de infracțiuni și 13 tamponări.

108 sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 30 de participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, 15 pietoni au fost sancționați pentru traversări neregulamentare, 16 sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, șapte sancțiuni au fost aplicate pentru punerea în circulație a unor autovehicule care prezentau defecțiuni tehnice, au fost sancționate cinci depășiri neregulamentare, iar 63 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.

Astfel, sâmbătă, 20 iulie a.c., la ora 08.10, pe D.N. 1, în afara localității bihoreane Săcădat a fost depistat în trafic un bărbat de 50 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 110 km/h, înregistrată radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 50 de km/h.

Conducătorul auto care a depăşit limitele legale de viteză cu peste 50 de km/h a fost sancţionat contravenţional cu 9 – 20 de puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.    

ATENŢIE!

 – Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!

– Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!

*

          Cercetați penal pentru conducere sub influența alcoolului.

Vineri, 19 iulie a.c., la ora 23.25, pe strada Mareșal Averescu din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Oradea au depistat în trafic un bărbat de 50 de ani, din localitatea Negreni, județul Cluj, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tot vineri, 19 iulie a.c., la ora 23.55, pe drumul județean 767 E, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier au depistat în trafic un bărbat de 27 de ani, din localitatea Beznea, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Sâmbătă, 20 iulie a.c., la ora 02.08, pe Șoseaua Borșului din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Oradea au depistat în trafic un bărbat de 38 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Duminică, 21 iulie a.c., la ora 06.20, pe strada Universităţii din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Oradea au depistat în trafic un bărbat de 48 de ani, din localitatea Ţigăneştii de Criş, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și în fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

Finiș / Cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului, refuz de recoltare a probelor biologice și conducerea unui autoturism neînmatriculat.

Sâmbătă, 20 iulie a.c., la ora 09.58, pe drumul județean 764/F, în localitatea bihoreană Finiș, polițiștii Secţiei nr.2 de Poliție Rurală Beiuş au depistat în trafic un bărbat de 48 de ani, din comuna Drăgănești, județul Bihor, în timp ce conducea o autoutilitară, având o concentrație alcoolică 0,75 mg/l alcool în aerul expirat.

La solicitarea legală a polițiștilor, bărbatul a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii bihoreni au constatat că autoutilitara condusă de acesta era radiată din circulație.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

         Paleu / Cercetat penal pentru conducere sub influența alcoolului și refuz de recoltare a probelor biologice.

Sâmbătă, 20 iulie a.c., la ora 01.35, în localitatea bihoreană Paleu, polițiștii Secţiei nr.3 de Poliţie Rurală Biharia au depistat în trafic un bărbat de 45 de ani, din comuna Borș, județul Bihor, în timp ce conducea o autoutilitară, având o concentrație alcoolică de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La solicitarea legală a polițiștilor, conducătorul autoutilitarei a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

         Cheriu / Depistat în timp ce conducea fără permis, un autoturism cu care tracta o remorcă neînmatriculată.

Vineri, 19 iulie a.c., la ora 16.30, pe drumul comunal 54, în localitatea bihoreană Cheriu, polițiștii din Oşorhei au depistat în trafic un localnic de 18 ani, în timp ce conducea un autoturism cu care tracta o remorcă neînmatriculată, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În cauză a fost întocmit dosar penal.

*

Au refuzat recoltarea de probe biologice, după ce au fost depistați în timp ce conduceau fără permis.

Duminică, 21 iulie a.c.,  la ora 02.40, polițiștii Secţiei nr.2 de Poliție Rurală Beiuş au depistat în trafic un bărbat de 32 de ani, din comuna Bârsana, județul Maramureș, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar la solicitarea legală a polițiștilor, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilrii alcoolemiei

Vineri, 19 iulie a.c., la ora 23.55, pe Bulevardul Dacia din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier au depistat în trafic un bărbat de 29 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar la solicitarea legală a polițiștilor, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilrii alcoolemiei

În ambele cazuri a fost întocmit dosar penal.

*

         Biharia / La volan, fără permis.

Vineri, 19 iulie a.c., la ora 04.30, pe D.N. 19, în localitatea bihoreană Biharia, polițiștii Secţiei nr.3 de Poliţie Rurală Biharia au depistat în trafic o tânără de 20 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În cauză a fost întocmit dosar penal.

*

Meziad / Depistat în timp ce conducea fără permis, un moped neînmatriculat.

Duminică, 21 iulie a.c., la ora 18.00, pe  drumul județean 764, în localitatea bihoreană Meziad,  polițiștii Secției nr. 2 de Poliție Rurală Beiuş au depistat în trafic un un tânăr de 22 de ani, din localitatea Vașcău, județul Bihor, în timp ce conducea un moped neînmatriculat și fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

*

RECOMANDĂRI PREVENTIVE

ADRESATE CONDUCĂTORILOR AUTO:

          Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!

– Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!

– Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă, ninsoare sau ceaţă densă!

– Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;

– Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;

– Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

– Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!

– Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule!