Curtea de Apel Oradea a tranşat conflictul dintre Daniel Vulcu şi Consiliul Judeţean Bihor, dându-i dreptate fostului manager al Teatrului Regina Maria. Judecătorii au emis o sentinţă definitivă prin care anulează actele de formare a comisiilor care l-au notat pe actorul şi regizorul Vulcu cu o notă „nesatisfăcătoare”, precum şi dispoziţia preşedintelui CJ Pásztor Sándor, din aprilie 2018, prin care directorul a fost dat jos de pe funcţie. 

De asemenea, Curtea de Apel Oradea a menţinut sentinţa Tribunalului Bihor şi în ceea ce priveşte obligaţia ca CJ Bihor să-i plătească lui Daniel Vulcu salariul pe care l-ar fi încasat din mai 2018, la momentul destituirii, până în prezent. În schimb, Curtea a considerat că nu se impune şi acordarea unor daune morale de 5.000 lei, aşa cum indica dispoziţia Tribunalului.

Atât Tribunalul cât şi Curţea de Apel, au decis că reprezentanţii CJ Bihor nu au respectat legea în timpul evaluării lui Vulcu, ceea care a dus la rezilierea contractului de management al acestuia. Principala nelegalitate a fost organizarea comisiilor de evaluare fără specialişti în teatru, aspect criticat de opoziţie şi de presă.

În primă fază, conducerea CJ Bihor a numit o comisie din care făcea parte un singur specialist, Lucian Vărşandan, care i-a dat un calificativ mare lui Vulcu, în timp ce ceilalţi membri i-au dat calificative nesatisfăcătoare. În respectiva comisie, CJ l-a numit drept „specialist” în teatru pe Flavius Bunoiu, fost director al Casei de Cultură a Municipiului, fără nicio pregătire în domeniu. Potrivit legii, notarea trebuia reluată deoarece erau diferenţe mai mari de 2 puncte între notele acordate de membrii comisiei, lucru care nu s-a mai întâmplat. În schimb, CJ Bihor a numit o altă comisie, care de data aceasta nu mai cuprindea niciun specialist în teatru, instituţia condusă de Pásztor atribuind aceste roluri baritonului Ştefan Ignat şi cântăreţului de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu. Cea de-a doua comisie l-a notat pe Daniel Vulcu cu 6,98, în contexul în care, legal, pentru a-şi continua mandatul avea nevoie măcar de nota 7. Ca urmare a acestei evaluări, președintele Pásztor a semnat demiterea lui Vulcu iar CJ Bihor a pus-o interimar în funcţie pe actriţa şi regizoarea Elvira Rîmbu, în mai 2018, iar de atunci i-a tot prelungit mandatul. Şefii Judeţului nu au mai organizat un concurs de management, aşa cum îi obligă legislaţia.

Având în vedere că evaluările de manager din primăvara lui 2018 au fost anulate de instanţă, acestea ar trebui reluate.