Cu ocazia Zilei Orașului Oradea, Primăria Oradea a organizat în această dimineață, în Sala Traian Moșoiu, ședința festivă a Consiliului Local Oradea, la care au participat viceprimarul Florin Birta, viceprimarul Mircea Mălan, secretarul municipiului dl. Ionel Vila, consilierii locali, episcopul ortodox Sofronie Drincec, istorici, precum și numeroși invitați.

Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918 – semnarea Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania, în casa dr. Aurel Lazăr  și 12 octombrie 1944  – ziua eliberării Oradiei de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.

În cadrul ședinței solemne, la propunerea primarului Ilie Bolojan, i s-a acordat profesorului de limba și literatura română dl. Dorel Tifor,  titlul de cetățean de onoare al municipiului Oradea.

După ce secretarul municipiului Oradea, dl. Ionel Vila a citit un emoționat laudatio cu privire la îndelungata carieră a profesorului Dorel Tifor,  viceprimarul Mircea Mălan a fost cel care, în aplauzele întregii săli,  i-a înmânat distinsului profesor, diploma de cetățean de onoare a municipiului Oradea.

De asemenea, acesta a fost felicitat de zeci de foști elevi și colegi, care au ținut să îi fie alături în această zi specială.

La rândul său viceprimarul Florin Birta i-a mulțumit în numele Primăriei Oradea pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o în slujba elevilor și a orădenilor: „Îi mulțumim d-lui Dorel Tifor pentru toată activitatea pe care a desfășurat-o ca profesor și pentru toată cinstea pe care a adus-o atât Consiliului Local ca fost coleg al nostru, cât și orașului Oradea prin rezultatele muncii sale.”

Prezent la eveniment, prof.univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea Oradea a vorbit despre semnificația istorică a zilei de 12 octombrie și despre caracterul excepțional al figurilor istorice care și-au adus aportul la schimbarea României, venind cu mai multe exemple care să întărească dragostea de țară, sacrificiul și generozitatea pe care acești oameni au avut-o față de poporul în care s-au născut.

Viceprimarul Florin Birta a vorbit de asemenea despre dubla semnificație a zilei de 12 octombrie, dar și despre datoria pe care noi, cetățenii de azi, o avem față de înaintași: „Îmi revine azi deosebita plăcere să vă adresez câteva cuvinte, pentru că primarul Ilie Bolojan nu este aici, dânsul acceptând invitația de a participa azi la inaugurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin, județul Sălaj. Doresc să vă spun că inaugurarea acestei case memoriale s-a făcut inclusiv cu sprijinul d-voastră, cu sprijinul Municipiului Oradea, pentru că anul trecut la propunerea primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local Oradea a aprobat suma de 230.000 de lei pentru reabilitatea acestui monument foarte important pentru noi ca și nație. Vă felicit pentru acest lucru și vă mulțumesc! Trebuie să nu uităm și să știm ce a făcut Iuliu Maniu pentru România. Acesta a fost președintele Consiliului Dirigent înființat a doua zi după Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, iar acesta a avut un rol important, acela de a instaura administrații românești în toate teritoriile eliberate de armata română, inclusiv în Oradea. Observarea trecutului și învățarea din experiența generațiilor trecute ar putea să fie unul dintre cele mai evidente sensuri ale istoriei colective. Să nu uităm că oameni ca avocatul Aurel Lazăr au făcut eforturi și și-au asumat riscuri pentru ca generații întregi după ei să poată trăi liberi într-o țară independentă. Azi se închide un capitol important în istoria noastră: Centenarul, un centenar care s-a desfășurat în Oradea pe parcursul a doi ani de zile: 2018 și 2019, un centenar pe parcursul căruia am încercat să facem o reparație istorică, amplasând în zona centrală a orașului statui ca cea a lui Ion I.C. Brătianu, a lui Iuliu Maniu, ale episcopilor Roman Ciorogariu și Radu Demetriu, a Regelui Ferdinand sau a lui Emanuil Gojdu, pe care am reamplasat-o acum o săptâmână, chiar  în ziua în care Colegiul Emanuil Gojdu a sărbătorit 100 de ani de existență. Toate acestea au fost făcute în semn de respect față de înaintașii noștri, înaintași care au contribuit la formarea României Mari. Niciodată acțiunile de reconstrucție și de schimbare nu au fost ușoare, niciodată acestea nu au fost întâmpinate cu zâmbete. Cel mai greu e să produci schimbarea, ușor e doar să stai pe margine și să comentezi politic. Trebuie să ne dorim mai mult, iar noi cei care ocupăm vremelnic aceste funcții în administrația publică locală împreună cu orădenii  trebuie să ne aducem aportul pentru ca Oradea să se dezvolte în continuare și să fie orașul frumos cu care să ne mândrim. Avem datoria să lăsăm o moștenire funcțională generațiilor viitoare, deoarece trebuie să recunoaștem că mai avem mult până să îi ajungem. Palate, drumuri, infrastructură, arta și cultura sunt aici la Oradea datorită vredniciei lor. La mulți ani, Oradea! La mulți ani, dragi orădeni! Dumnezeu să aibă în pază orașul nostru!”

Programul a continuat apoi cu un ceremonial oficiat la Statuia Ostașului Român, care a început cu salutarea drapelului și Intonarea Imnului Naţional al României.

A urmat un TEDEUM oficiat de preoții militari ai Garnizoanei Oradea.

Istoricul prof. univ. dr Sorin Șipoș de la Universitatea Oradea a vorbit celor prezenți despre semnificația istorică a zilei de astăzi.

Momentul s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostașului Român din partea reprezentanților instituțiilor locale, a unităților de învățământ orădene și a partidelor politice.

Din partea Primăriei Oradea au depus o coroană de flori la Statuia Ostașului Român viceprimarul Mircea Mălan, viceprimarul Florin Birta și secretarul municipiului dl. Ionel Vila.

Cei prezenți au putut asista la defilarea detașamentului de onoare și la prezentarea onorului.

Oficialitățile prezente la eveniment s-au deplasat apoi la Statuia lui Aurel Lazăr din Calea Republicii. Și aici, după prezentarea onorului și salutarea drapelului de luptă, s-a intonat Imnul Naţional al României.

Momentul festiv s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Aurel Lazăr.

În parteneriat și cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea marchează importanța datei de 12 Octombrie, în anul centenarului orașului Oradea, printr-un concert excepțional de muzică al fanfarei militare aparținând Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Concertul se va desfăşura pe actuala scenă amplasată în Piața Unirii, începând cu ora 20:00 și va dura aproximativ 75 de minute.

Primăria Oradea mulțumește pe această cale Ministerului Apărării Naționale pentru sprijinul acordat și invită toții orădenii în Piața Unirii pentru a se bucura de un spectacol excepțional.