Viceprimarul Florin Birta a depus ieri, 9 mai 2019, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, o coroană de flori din partea Primăriei Oradea, în cadrul ceremoniilor militare organizate de Prefectura județului Bihor cu ocazia Zilei Europei, Zilei Independenţei de Stat a României și Zilei Victoriei Naţiunilor Unite în Europa.

Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi a gărzii de onoare și au continuat cu intonarea Imnului Oficial al Europei precum şi a Imnului Naţional al României, urmate de o ceremonie religioasă şi alocuţiuni cu privire la semnificaţia evenimentului.

Prefectul județului Bihor Ioan Mihaiu a vorbit despre cele trei evenimente marcante pentru această dată, astăzi împlinindu-se 142 de ani de la proclamarea independenței Statului Român, 74 de ani de la victoria coaliției Națiunilor Unite și 69 de ani de când statele europene au decis să dea mâna într-un proiect comun în numele ideii de solidaritate, de bunăstare și de unitate în diversitate.

La rândul său, profesorul universitar dr. Mircea Brie a reamintit celor prezenți semnificația celor trei momente istorice de o profundă încărcătură națională și europeană.

La finalul alocuţiunilor, corul Liceului de Arte din Oradea a susținut un frumos recital.

Ceremonia din Parcul 1 Decembrie s-a încheiat cu depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostaşului Român.

La finalul evenimentului a avut loc defilarea gărzii de onoare.