Primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Florin Birta au participat azi, 25 octombrie 2018, la manifestările dedicate Zilei Armatei Române, care s-au desfășurat pe platoul de la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie.

Evenimentul a început cu salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național al României de către artista de muzică populară Ioana Urs, după care manifestările au continuat cu ceremonialul militar, slujba religioasă, un recital de cântece patriotice, iar în final a avut loc ceremonia depunerii de coroane şi defilarea gărzii de onoare.

Primarul Ilie Bolojan împreună cu viceprimarul Florin Birta au depus o coroană de flori la Statuia Ostaşului Român, în numele Primăriei Oradea.

Înaintea începerii ceremoniei militare, locotenent-colonel Costel Dobria, reprezentantul Garnizoanei Oradea, a citit mesajul Ministrului Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, iar subprefectul județului Bihor Iulius Delorean a citit mesajul primului-ministru al României, Viorica Dăncilă, cu ocazia Zilei Armatei Române.

Despre semnificația istorică a Zilei Armatei Române, dar și despre momentele grele prin care a trecut armata română de-a lungul istoriei a vorbit colonelul în rezervă Grigore Bartoş, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu din Bihor.

Colonelul în rezervă Grigore Bartoş a vorbit despre sacrificiul soldatului român, cel căruia îi datorăm România de azi: „Nu degeaba sfinții părinți s-au rugat neîncetat pentru armata română, care a căzut în lagăre, care a căzut în închisori. Sunt camere întregi la Memorialul Durerii din Sighet pline cu generali, care au murit în pușcării pentru a-și salva țara. Dar, armata și-a revenit, conștientă fiind că nu poate muri sub comanda celor care nu-și iubesc patria. 800.000 de soldați au murit în primul război mondiat și 700.000 în cel de-al doilea război mondial. Țara le-a ridicat monumente, pentru că atunci când se scrie numele unui soldat pe un monument, chiar dacă nu se știe unde îi este mormântul, el se întoarce simbolic acasă”.

În finalul manifestărilor, în corturile amenajate, copiii preșcolari și elevii prezenți la manifestări au putut vedea tehnica din dotarea armatei române, primind totodată și informații despre utilizarea echipamentelor.