În perioada 1 – 3 februarie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.

Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.

Ca urmare a abaterilor constatate la sfârșit de săptămână, au fost aplicate 368 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 145.515 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 43 de permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute șase certificate de înmatriculare, au fost constatate 11 infracțiuni și nouă tamponări.

247 de sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 39 de participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, 13 pietoni au fost sancționați pentru traversări neregulamentare, șase sancțiuni au fost aplicate pentru punerea în circulaţie a unor autovehicule care prezentau defecţiuni tehnice, cinci conducători auto au fost sancționați pentru conducere sub influența alcoolului, iar 58 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.

Astfel, vineri, 1 februarie a.c., la ora 16.47, pe D.N. 76, în localitatea bihoreană Bucium a fost depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 107 km/h, înregistrată radar.

Conducătorul auto care a depăşit limitele legale de viteză cu peste 50 km/h a fost sancţionat contravenţional cu 9 – 20 puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.    

ATENŢIE!

 – Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!

– Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!

*

         Tânăr bănuit de comiterea a cinci infracțiuni rutiere, reținut de polițiștii rutieri beiușeni.

Sâmbătă, 3 februarie a.c., pe D.N. 76, în localitatea bihoreană Vaşcău, polițiștii rutieri din Beiuș au depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, din localitatea Nucet, județul Bihor, în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată și cu număr fals de înmatriculare, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Totodată, în urma testării conducătorului motocicletei cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta prezenta o concentrație alcoolică de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea,  la solicitarea legală a polițiștilor rutieri, cel în cauză a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar în urma continuării cercetărilor, polițiștii rutieri din Beiuș l-au reținut pe tânărul de 20 de ani pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Polițiștii rutieri bihoreni continuă cercetările pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză.

*

Cercetați penal pentru conducere sub influența alcoolului.

Duminică, 3 februarie a.c., la ora 07.45, pe strada Universității din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Oradea au depistat în trafic un bărbat de 51 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de  0,52 ml/l alcool pur în aerul expirat.

De asemnea, duminică, 3 februarie a.c., la ora 01.20, pe drumul județean 795, polițiștii Secţiei nr.8 de Poliţie Rurală Tinca au depistat în trafic un bărbat de 36 de ani, din comuna Apateu, judeţul Arad, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Vineri, 1 februarie a.c., la ora 20.20, pe strada Mikszáth Kálmán din municipiul Salonta a fost depistat în trafic un bărbat de 35 de ani, din Salonta, în timp ce conducea o autoutilitară, având o concentrație alcoolică de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tot vineri, 1 februarie a.c., la ora 13.45, pe D.N. 1/H, în localitatea bihoreană Peștiș, polițiștii din Aleșd au depistat în trafic un localnic de 46 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

*

Popești / Tânăr bihorean depistat în timp ce conducea fără permis, un ATV neinmatriculat.

Duminică, 3 februarie a.c., la ora 16.19, în localitatea bihoreană Popeşti, polițiștii rutieri din Marghita au depistat în trafic un tânăr de 17 ani, din comuna Sânmartin, judeţul Bihor, în timp ce conducea un vehicul ATV neînmatriculat, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.

În cauză a fost întocmit dosar penal.

*

          Cercetați penal pentru conducere fără permis.

Duminică, 3 februarie a.c., la ora 04.30, pe strada Primariei din municipiu Oradea, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier au depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Sâmbătă, 2 februarie a.c., la ora 18.32, pe strada Octavian Goga din municipiul Oradea,  polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Oradea au depistat în trafic un bărbat de 38 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere.

Vineri, 1 februarie a.c., la ora 17.35, pe strada Mircea Eliade din municipiul Oradea, polițiștii  Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Oradea au depistat în trafic un bărbat de 29 de ani, din Oradea, în timp ce conducea o autoutilitară, fără a poseda permis de conducere.

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosare penal.

*

RECOMANDĂRI ÎN ATENŢIA CONDUCĂTORILOR AUTO – CIRCULAŢIA ÎN CONDIŢII METEO NEFAVORABILE:

Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie sau a fulgilor de zăpadă, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. Atenţie deosebită  necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.

Un alt fenomen cu care şoferii se pot confrunta în aceste zile este ceaţa. Amintim faptul că toţi conducătorii auto sunt obligaţi prin lege ca în asemenea condiţii să utilizeze luminile de întâlnire şi de ceaţă (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă).

Reamintim obligaţia conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.