În cadrul conferinței de presă de azi, 26 septembrie, viceprimarul Florin Birta a prezentat proiectul de hotărâre prin care se aprobă studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru „Coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local, Regenerare urbană, spații verzi, accese rutiere și spații de parcare în perimetrul str. Nufărului, str. Nojoridului, str. Leonardo Da Vinci și str. Ciheiului”.

Este voba despre un proiect care va merge în paralel cu cel de reabilitare a B-dului Nufărul-Cantemir, toate locurile de parcare poziționate în acest moment în fața blocurilor pe sensul de mers dinspre Nufărul înspre zona centrală urmând să fie desființate și transformate în zone verzi și în zone pietonale.

„Pentru a asigura locuri de parcare pentru mașinile din zonă, am hotărât să implementam acest proiect în patru zone de-a lungul B-dului Nufărul-Cantemir. Valoarea totală a proiectului se ridică la aprox. 15 milioane lei, din care 3.800.000 lei reprezintă lucrările propriu-zise de amenajare a locurilor de parcare și a spațiilor verzi, iar diferența o reprezintă valoarea exproprierilor pentru cele 19 case din zona respectivă. Aceasta este o valoare estimativă. După aprobarea Hotărârii de Consiliu Local, evaluatorul autorizat va începe evaluarea fiecărei case din zona respectivă, această evaluare putând crește după evaluarea finală”, a zis Florin Birta.

Reabilitare de străzi în Oradea

Tot în cadrul conferinței de presă, viceprimarul a anunțat că în ședința de Consiliu Local de azi, consilierii urmau să aibă pe ordinea de zi și câteva materiale care prevăd reabilitarea unor străzi din municipiu.

Este vorba despre strada Aviatorilor și strada Pionerilor, care se găsesc în cartierul Ioșia și sunt printre ultimele străzi din acest cartier care sunt încă nereabilitate. Strada Pionerilor este o stradă cu o lungime de 258 metri, valoarea investiției confrom studiului de fezabilitate este de 850 mii de lei, iar termenul de execuție este de 3 luni. În ceea ce privește strada Aviatorilor, aici este vorba despre un tronson între strada N. Bolcaș și strada Aviatorilor, de 85 de metri, cu o valoare 240 mii de lei, cu termen de execuție de 1 lună.

„După derularea procedurilor de achiziție, până la începutul verii anului viitor aceste străzi vor fi modernizate total, atât din puctul de vedere a asfaltului, a iluminatului public, a sistemului de canalizare, ș.a.m.d”, a menționat Florin Birta.

Un alt studiu de fezabilitate se referă la strada Coriolan Pop, situată în cartierul Veteranilor, care mărginește viitorul coridor verde al Cartierului Veteranilor, unde s-a obținut o finanțare europeană pentru un parc de aproximativ 0,8 ha, care are deja semnat contractul de execuție și unde în cel mai scurt timp vor începe lucrările de amenjare a coridorului verde.

„Era anormal să amenajăm acel coridor verde Vetaranilor, iar în jurul unui parc frumos să avem o stradă nemodernizată. Așadar am scos strada Coriolan Pop din calupul de 6 străzi care sunt în cartierul Veteranilor și am pregătit acum documentația pentru a fi amenajată. Strada are o lungime de 685 de metri, cu o valoare de investiție aproximativ 1.900.000 lei, cu termen de finalizare 4 luni.  Până anul viitor în vară, atât coridorul verde Veteranilor cât și strada care mărginește viitorul parc vor fi amenajate și vor putea fi folosite de către cetățeni în condiții normale”, a menționat viceprimarul.

Tot în cadrul ședinței de consiliu s-au discutat și studiul de fezabilitate pentru strada Luceafărului din cartierul Dimitrie Cantemir, a cărei lungime este de 80 metri, stradă nemodernizată, cu o valoare de investiție estimată de 180 mii de lei, cu 1 lună termen de execuție.

Lucrări efectuate de Compania de Apă în Oradea

Viceprimarul a prezentat în cadrul conferinței de presă și proiecte depuse de către Compania de Apă care vin în pregătirea reabilitării a 6 străzi din cartierul Episcopia. Aceste străzi sunt: Ciucașului, Moviliței, Cântărețului, Drumul Hotarului, Dealului, Valea Frumoasă, fiind adiacente viitorului drum de legătură dintre strada Suișului și drumul național care face legătura cu Biharia.

„După finalizarea acestui drum, toate străzile care se vor intersecta cu acest drum vor fi modernizate, așadar începem cu rețelele de apă și canalizare urmând ca după finalizarea acestor lucrări să începem să asfaltăm toate aceste străzi”, a declarat viceprimarul.

O altă lucrare care prevede lucrări de apă și canalizare se referă la Piața Tineretului, aici este un proiect de bugetare participativă a pieței Tineretului, iar acum Compania de Apă dorește schimbarea rețelei de apă și canalizare.

În cartierul Tineretului Compania de Apă intenționează reabilitarea rețelei de apă și de canalizare pe străzile: Emil Zola, Emil Cioran, Victor Papilian, G..Bacovia, D. Diderot. Pe toate aceste străzi se vor realiza lucări de extindere și relocare a rețelelor de canalizare și apă.