Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că vaccinarea antigripală în România s-ar putea face în farmacii chiar din acest sezon. 

„Nu se poate face dintr-o dată, trebuie să existe o instruire specifică a farmaciştilor sau a acelora care fac acest lucru. Am avut discuţii cu universităţile de medicină şi farmacie încât în curicula de pregătire a studenților dar și ulterior să existe posibilitatea unei instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii. Până la urmă este o scurtare a timpilor pe care o persoană ar trebui să îi parcurgă ca să poată fi vaccinată.

Nu se referă la orice tip de vaccin, facem un pilot la vaccinul antigripal, sezonier, şi atunci lucrurile acestea – un exemplu de bună practică – se pot dezvolta şi în România în acest domeniu”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat despre proiectul avansat de Ministerul Sănătății.

„Încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru din acest sezon”, a mai explicat Al. Rafila.

Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost pus, în transparență decizională, din 28 septembrie, un Ordin de ministru privind vaccinarea antigripală în farmacii. Este vorba de aprobarea organizării și funcționării unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare. VEZI proiectul AICI

Întrebat mai departe dacă vaccinarea ar putea începe chiar din acest sezon, ministrul Sănătăţii a explicat: „Încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru. Trebuie să fim siguri că există suficientă informare pentru cei care practică această vaccinare în farmacie şi pregătire”.