În cadrul conferinței de presă de joi, 19 iulie, Primarul Ilie Bolojan, alături de Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane Oradea, au prezentat din teren stadiul lucrărilor la drumul de legătură Oradea (str. Cazaban) – Sîntandrei (strada Râturi). La conferință a participat și primarul liberal al comunei Sîntandrei, Ioan Mărcuș.

 

Acordul de asociere între Primăria Oradea și Primăria Sîntandrei în vederea realizării drumului de legătură Oradea – Sîntandrei a fost semnat la data de 18 septembrie 2017, proiectarea și  execuția acestuia fiind delegate Zonei Metropolitane Oradea (ZMO).

Construcția drumului de legătură între centura municipiului Oradea (strada Cazaban) și comuna Sîntandrei (strada Râturi) urmărește decongestionarea, respectiv fluidizarea traficului la trecere la nivel de cale ferată Arad-Oradea, reducerea timpului de transport prin mărirea vitezelor de circulație și eliminarea strangulărilor din fluxul de trafic, mărirea siguranței circulației, reducerea numărului de accidente și îmbunătățirea mediului din municipiu prin reducerea noxelor și a poluării sonore. De asemenea, această investiție va conduce la crearea unui mediu sănătos pentru locuitori și la realizarea unui confort pentru participanţii la trafic, atât pentru autovehicule cât și pentru pietoni.

Traseul drumului de legătură pornește din intersecția giratorie dintre drumul de centură al municipiului Oradea cu străzile Cazaban și Corneliu Baba din cartierul Ioșia Nord, până la o stradă modernizată situată în partea de nord-est a localității Sîntandrei – strada Râturi.

„Avem prevăzute două sensuri giratorii; primul sens giratoriu care continuă de pe strada Corneliu Baba, care va reprezenta un punct de legătură pentru un drum propus spre viitor, o legătură cu Splaiul Crișanei, care se află în partea de programare din planul nostru de mobilitate, o intersecție cu drumul de legătură de la centura de la Oradea către autostrada Transilvania și respectiv sensul giratoriu pe care îl vedem aici, unde se face legătura cu partea de nord-est a comunei Sîntandrei – strada Râturi”, a spus Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane Oradea.

Lungimea totală a drumului de legătură propus este de 3.499,90 m, având o lățime de 2×3,5 m, la care se adaugă șanțuri, podețe și iluminatul public. Se va amenaja, de asemenea, o pistă de biciclete cu o lățime de 3 m pe toată lungimea drumului, integrată în profilul transversal al străzii. Lucrările vor cuprinde și realizarea unui pod oblic de 75 de grade peste pârâul Peța (șanț Anticar) având o deschidere de 20,3 m și o lungime totală de 28,6 m.

În momentul de față se execută forajele pentru pod.

„Vreau să-i mulțumesc domnului primar Mărcuș, pentru că Sîntandrei este prima localitate care face parteneriat cu Oradea pentru un drum de legătură, care îl și face de-adevăratelea. Practic aici suntem la granița dintre cele două localități, șanțul acesta este canalul de graniță. Să sperăm că cel mai târziu în primăvară vom circula pe acest drum”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Primăria Oradea transmite de asemenea că ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 14.05.2018, iar anunțul constructorului pentru începerea lucrărilor efective este din data de 17.05.2018. Valoarea contractului încheiat cu SC DRUMURI BIHOR SA este de 6.810.213,26 lei fără TVA, durata de implementare fiind de 10 luni.

„Vă dați seama cât de mari sunt mulțumirile noastre, pentru că efectiv acest drum va ajuta și va fi o gură mare de oxigen pentru locuitorii din comună”, a declarat primarul comunei Sîntandrei, Ioan Mărcuș, la finalul conferinței.