Noul șef al Poliției Române este începând de marți bihoreanul Ioan Buda, chestor general de poliție, fost șef al Poliției de Frontieră Române. Acesta i-a luat locul lui Cătălin Ioniţă, care a cerut MAI încetarea împuternicirii în funcţia de inspector general al Poliţiei Române, din considerente personale.

Chestorul Ioan Buda a fost împuternicit, marţi, pentru a îndeplini funcţia de inspector general al Poliţiei Române, după ce împuternicirea lui Cătălin Ioniţă în funcţie nu a mai fost prelungită. ″Şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Cătălin Ioniţă, a solicitat ministrului afacerilor interne încetarea împuternicirii în funcţia de inspector general al Poliţiei Române. Solicitarea a fost motivată de considerente personale. Conform prevederilor legale, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a transmis documentele Prim-ministrului Guvernului României împreună cu propunerea de împuternicire în funcţia de inspector general al Poliţiei Române a chestorului general de poliţie Ioan Buda, fostul şef al Poliţiei de Frontieră”, potrivit unui comunicat de presă MAI.

Ioan Buda are 54 de ani. Din decembrie 2016 și până în prezent a fost inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, funcţie pe care a ocupat-o şi în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2015, cu o pauză de un an, cât a fost secretar de stat în Ministerul afacerilor interne, înlocuindu-l pe Ilie Botoş.

Născut în 1964 în Maramureş, chestorul de poliție Ioan Buda a fost adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră din Borş, iar din 2002 până în 2005 a deţinut şefia Biroului Coordonare, respectiv a Biroului Combaterea Traficului de Persoane din cadrul DPF Oradea. Chestorul a ocupat din anul 2010 funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră Române.