În data de 22.06.2019, în jurul orei 06.20, la Punctul de Trecere al Frontierei Episcopia, judeţul Bihor, cu ocazia formalităţilor efectuate asupra pasagerilor unui tren internațional care circula pe ruta Brașov-Budapesta, un bărbat s-a legitimat la controlul de frontieră cu un pașaport vietnamez și un permis de ședere având însemnele autorităților din Austria. Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că persoana din fotografiile celor două documente nu este aceeași cu cea prezentă la control, motiv pentru care au demarat cercetările. Astfel, au constatat că persoana în cauză este cetățean vietnamez, posesor al unui aviz de muncă pe teritoriul României, care a declarat că a primit documentele de la o persoană a cărei identitate nu o cunoaște și că dorea să ajungă la muncă în Austria.

Câteva ore mai târziu, la același punct de trecere al frontierei, cu ocazia formalităţilor efectuate de poliţiştii de frontieră asupra pasagerilor unui tren internațional care circula pe ruta Cluj-Napoca-Viena, un călător s-a legitimat la control cu o carte de identitate românească. La verificările specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că documentul nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, motiv pentru care persoana a fost condusă la sediu pentru cercetări. Astfel, au constatat că persoana în cauză se numește M.M, în vârstă de 28 de ani şi este domiciliat pe raza județului Vâlcea. Din cercetările efectuate și din declarațiile bărbatului  rezultă că acesta a obținut cartea de identitate de la o persoană a cărei identitate nu o cunoaște, în schimbul sumei de 500 euro.

În ambele cazuri, polițiștii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei persoanelor în cauză și au întocmit acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals privind identitatea și tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, pentru cetățeanul vietnamez și fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, pentru cetățeanul român, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.