Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de miercuri, 18 septembrie, proiectul care vizează construirea unei arene sportive în municipiu.

Primăria Oradea are în vedere construirea unui arene de 15.000 – 20.000 de locuri, pe un amplasament aflat la ieșirea din Oradea către Băile Felix, respectiv pe partea dreaptă, imediat după pasajul suprateran de la intersecția cu centura, chiar în spatele noii benzinării din această zonă.

Se dorește ca orașul Oradea să aibă o arenă sportivă care să permită accesul din mai multe direcții: dinspre centură, dinspre oraș, dinspre Beiuș, dinspre Aleșd, având în apropiere și capătul liniei de tramvai și urmând ca după finalizarea investiției să fie introduse și linii de transport în comun.

Proiectul va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local de săptămâna viitoare.

În ceea ce privește alegerea amplasamentului, primarul Ilie Bolojan a precizat: „S-au avut în vedere două amplasamente: acesta și altul pe actualul teren de sport al Universității Oradea. Cu această ocazie, mulțumesc conducerii Universității pentru disponibilitatea de a ne oferi acest amplasament. Analizând, însă ocuparea acestui teren de viitoarea arenă, am constatat că noua construcție ar afecta terenurile disponibile ale Facultății de Educație Fizică și Sport, necesare pentru ca aceasta să își mențină activitatea și acreditările. În acestă situație, având în vedere că avem un amplasament care nu este încă proprietatea municipiului, dar noi suntem convinși că, până la finalul acestui an, instanțele îl vor consfinți ca proprietate a orașului. În acest moment, există un proces, dar suntem convinși că vom câștiga și acest recurs. Este vorba de 4 ha de teren, care sunt o suprafață suficientă pentru arena sportivă, dar nu și pentru partea de parcări, terenuri limitrofe de sport și desigur alte facilități care sunt necesare unui complex sportiv care are în centru o arenă. Ca atare, până la finalul acestui an, vor fi derulate câteva proceduri în zona respectivă: într-o primă etapă este vorba de adoptarea unui Hotărâri de Consiliu care să permită Instituției Arhitectului Șef să nu mai emită autorizații de construcție, hotărâre prin care să fie protejată zona, având în vedere intenția municipiului.”

În continuare, urmează să fie realizat un studiu de fezabilitate pentru arena sportivă. Acesta va fi realizat de firma care s-a ocupat și de proiectul stadionului de la Cluj -Napoca și de la Craiova, respectiv firma S.C Dico&Țigănaș S.R.L de la Cluj.

Totodată, se va realiza un plan de urbanism și un studiu de fezabilitate pentru accese și pentru partea de regenerare urbană.

Arena sportivă de la Oradea va fi asemănătoare cu arena de la Târgul Jiu.

Prin urmare, Primăria Oradea dorește ca în luna ianuarie a anului viitor să existe un deja un plan de urbanism aprobat, un studiu de fezabilitate al arenei aprobat, urmând ca finanțarea să fie realizată în anuii următori.

Începerea lucrărilor este preconizată pentru anul 2021. Până în primăvara anului viitor se va găsi formula financiară potrivită pentru finanțarea acestei investiții, finanțarea investiției având mai multe variante: parte din fonduri europene, parte în baza unui parteneriat între Primăria Oradea și Compania Națională de Investiții, la fel cum se face și sala de sport polivalentă, parte din bugetul orașului.