La sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea a avut loc un seminar, schimb de experienţă, dinamic şi interactiv, privind teme de interes în domeniul social, organizat de către Asociaţia Smiles şi DASO, întâlnire adresată personalului instituţiei, inclusiv specialiştilor din cadrul creşelor.
 
 
 
Întâlnirea a fost susţinută de către o echipă formată din 5 psihologi masteranzi, doctoranzi şi profesori din Statele Unite, de la Divine Mercy University din Virginia, din cadrul programului „Green Cross Academy Training”: dna Dr.Kathie Erwin, profesor licenţiat în sănătate mintală, dna Daniella Charles, dna Tanya Sensenig, dna Jennifer Meher şi dna Rose Bond, psihologi clinicieni şi masteranzi în sănătate mintală.
 
Nevoia susţinerii acestui seminar a fost dată de faptul că numai împărtăşind din experienţele noastre putem dezvolta servicii noi pentru a răspunde nevoilor comunităţii.
 
În cadrul seminarului a fost definită trauma, ca fiind un „ hoţ care fură oamenilor încrederea şi siguranţa”, şi atunci când apare în vieţile noastre produce o suprimare a psihicului în 3 părţi: partea traumatizată, partea supravieţuitoare si partea sănătoasă.
De asemenea lectorii au dezvăluit participanţilor importanţa recunoaşterii semnelor diverselor traume psihice asupra categoriilor de persoane vulnerabile, punând accent pe rolul care îl au consilierii care lucrează direct cu persoanele traumatizate, în identificarea mecanismelor necesare pentru a face faţă consecinţelor traumei psihologice. Astfel, suferinţa persoanelor trebuie respectată, trebuie lăsaţi să povestească, să fie îndrumaţi şi încurajaţi.
 
Un alt aspect abordat a fost problematica integrării sociale a persoanelor fără adăpost, a tinerilor proveniţi din sistemul de protecţie socială, eşecul post-instituţionalizare, probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, prejudecăți, discriminare şi stigmatizare.
 
„Mulţumim echipei de specialişti pentru interesul manifestat, pentru experienţa împărtăşită şi vă asigur de întregul meu sprijin pentru ca astfel de întâlniri să se repete, numai aşa reuşind să punem bazele unei mai bune înţelegeri a nevoilor persoanelor vulnerabile, care nu se pot ajuta singure”, a spus dna. Arina Moş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.
 
S-a accentuat importanţa educaţiei timpurii, relaţiile dintre specialiştii din cadrul creşelor şi părinţii copiilor care frecventează creşele şi au fost prezentate principiile si procesele cheie folosite pentru a susţine strategiile preventive legate de sănătatea mintală in copilăria timpurie, cât şi în abordarea impactului traumei timpurii, să identifice şi să intervină atunci când există suspiciuni de traume psihologice.
 
Participanţii la acest seminar au avut oportunitatea de a obţine răspunsuri la întrebările lor şi de a discuta cu specialişti în domeniul traumatologiei atât despre prevenţie, cât si despre tratamentul problemelor de sănătate mintală, transmite Direcția de Asistenţă Socială Oradea printr-un comunicat de presă.